Yeşilgöz verwacht opnieuw 'grasslapers' bij Ter Apel

22 May 2024, 15:38 uur
Landelijk
mainImage
ANP

VVD-leider Dilan Yeşilgöz gaat ervan uit dat ook deze zomer asielzoekers in het gras slapen bij het aanmeldcentrum Ter Apel, omdat er geen opvang voor ze is. In het debat over het hoofdlijnenakkoord zegt ze "dat ze bang is dat het deze zomer helaas niet anders zal zijn". Tegelijk zegt ze "er alles aan te doen om dit te voorkomen, omdat dit niet hoort in een fatsoenlijk land". De opmerkingen vallen verkeerd bij onder meer het CDA, ChristenUnie en D66 die denken dat de opvangsituatie de komende periode juist nog zal verslechteren.

Ze wijzen erop dat de maatregelen die PVV, VVD, NSC en BBB voorstellen om de instroom omlaag te krijgen nog lang niet zijn ingevoerd. Bovendien denken ze dat de nieuwe aanpak (juridisch) niet altijd mogelijk is. Ook leidt alleen al de aankondiging dat de spreidingswet van tafel zal gaan, tot minder opvangplaatsen omdat gemeenten nu al stoppen met de voorbereidingen voor opvanglocaties.

Yeşilgöz gaat amper op die verwijten in, maar wijst er vooral op dat het belangrijk is dat Nederland voor asielzoekers minder aantrekkelijk wordt. Op die manier zal er meer ruimte komen om echte vluchtelingen te helpen, stelt ze.
 

 


Door: ANP