Yeşilgöz na advies: geen reden voor vervolging collega Wiersma

24 March 2023, 19:22 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz geeft geen opdracht om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar minister Dennis Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Procureur-Generaal (PG) bij de Hoge Raad Edwin Bleichrodt heeft gekeken naar de aangifte die tegen Wiersma was gedaan, en ziet geen aanknopingspunten voor vervolging. Het is nu aan de Tweede Kamer.

Begin december deden acht moslimorganisaties waarbij honderden moskeeën en islamitische organisaties zijn aangesloten aangifte tegen Wiersma. Zij stelden dat de minister met beleid was gekomen dat inging tegen de grondwet. Volgens PG Bleichrodt is dat echter niet gebleken. "De uitlatingen van de minister vallen volgens de PG onder de reikwijdte van de vrijheid van meningsuiting en zijn niet strafbaar."

Nu de PG geen reden ziet om vervolging in te stellen, vindt minister Yeşilgöz dat ook niet nodig. De Tweede Kamer kan echter een ander besluit nemen, en Bleichrodt daar alsnog opdracht voor geven. Dat is zo geregeld in de grondwet. De Procureur-Generaal bij de Hoge Raad mag niet op eigen houtje vervolging instellen.


Door: ANP