Weer waterkanon ingezet tegen klimaatactivisten die A12 blokkeren

19 September 2023, 14:49 uur
Landelijk
mainImage
ANP

De politie heeft in Den Haag opnieuw een waterkanon ingezet tegen demonstranten van Extinction Rebellion die de A12 blokkeren. Rond het middaguur liepen zeker tweehonderd klimaatactivisten ter hoogte van het Malieveld de weg op, uit protest tegen de regelingen van de overheid die de fossiele industrie steunen. Langs de kant van de weg zitten tientallen sympathisanten.

Het is de elfde dag op rij dat de activisten van Extinction Rebellion de weg blokkeren. Een deel van de weg is afgesloten: verkeer kan de stad wel in, maar niet uit. Net als op voorgaande dagen heeft de gemeente de actievoerders opgeroepen om hun protest te verplaatsen naar de Laan van Reagan en Gorbatsjov, tegenover station Den Haag Centraal.

Den Haag staat dinsdag in het teken van Prinsjesdag. Sommige demonstranten hebben bordjes bij zich die te maken hebben met deze derde dinsdag van september, met teksten als 'Zal de koning ons redden' en 'Miljoenennota, miljardensubsidies'. Ook dragen enkele actievoerders een kroontje of een hoedje.

Zorgen bij burgemeester

Burgemeester Jan van Zanen zei vooraf dat hij zich grote zorgen maakte over de aangekondigde blokkade op de A12, omdat de actie het systeem van politie en justitie ontwricht. Hij vindt dat de betogers zich aan de regels moeten houden.

Sinds zaterdag 9 september voert Extinction Rebellion dagelijks actie op de A12. De actiegroep wil doorgaan tot de overheid stopt met het steunen van de fossiele industrie.

 


Door: ANP