VVD afgestraft in nieuwe peiling (naar 16), PVV nu op 42 zetels

2 December 2023, 18:04 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Het besluit van VVD-leider Dilan Yeşilgöz om een centrumrechts kabinet met PVV, NSC en BBB alleen als gedoogpartner mogelijk te maken, zorgt ervoor dat haar partij flink onderuitgaat in de peilingen.

In de laatste peiling van Peil.nl van Maurice de Hond wordt volgens Hart van Nederland de VVD met een verlies van 8 zetels flink afgestraft. De PVV lijkt te profiteren van de stugge houding van andere grote partijen: de winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen wordt met 42 zetels in de peiling virtueel nóg groter.

De VVD kwam na de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november uit op 24 zetels, een dik verlies van 10 zetels in vergelijking met de verkiezingen van 2021. Maar in de laatste peiling moet de partij van Dilan Yeşilgöz virtueel nog meer inleveren. De partij verliest 8 zetels en zou daarmee uitkomen op 16 zetels.

Ook andere partijen moeten zetels inleveren, maar de verliezen zijn minder groot dan bij de VVD. Zo zakt PvdA-GroenLinks, de op een na grootste partij, met 3 zetels naar 22 zetels. NSC van Pieter Omtzigt moet 1 zetel inleveren en komt daarmee uit op 19.

 


Door: ANP