Als woensdag de eerste versoepelingen van de strenge lockdown ingaan, ligt de verantwoordelijkheid voor het volgen van de regels als eerste bij de mensen zelf. Dat zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen maandag na afloop van het beraad.
Pas als laatste treedt de politie op in de volgorde van handhaving, die met minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en via hem met het kabinet is afgesproken. "Je kunt geen regels naleven als je begint met repressies en boetes", zegt Bruls. "Daar was iedereen het over eens en we zullen de handhavingsvolgorde in overleg met de handhavers gaan uitvoeren."
Woensdag mogen winkels weer klanten ontvangen zonder afspraak en mogen de terrassen open van 12.00 uur tot 18.00 uur. Ook vervalt woensdag om 04.30 uur de avondklok. Verder mogen weer twee personen thuis op bezoek komen, zijn theorie-examens voor een rijbewijs weer mogelijk en wordt het maximum aantal mensen bij een uitvaart verhoogd naar honderd.
Na de burgers zelf zijn bijvoorbeeld horecaondernemers en winkeliers verantwoordelijk voor de handhaving. Daarna kunnen brancheorganisaties hun leden aanspreken. Het vierde element zijn de landelijke inspecties. "We hebben met het kabinet afgesproken dat die meer worden ingezet dan het afgelopen jaar", zegt Bruls. "Zij kunnen een goede rol spelen, omdat zij gaan over hoe bedrijven zich aan wet- en regelgeving houden." Als vijfde is de gemeente aan zet en kan een burgemeester bijvoorbeeld een straat afsluiten als het er te druk wordt. Als laatste komen pas de boa's en politie in actie.
Bruls is blij dat de eerste stap van het openingsplan gezet gaat worden. "Het zijn betrekkelijk bescheiden versoepelingen, en dat is juist goed. Elke stap die je zet heeft namelijk een bepaald risico in zich. Dus stapje voor stapje is beter, dan versoepelen met reuzesprongen."
Overigens noemt de voorzitter de zorgen dat terrasgangers zich om 18.00 uur groepsgewijs gaan verplaatsen naar parken "een beetje een non-probleem". "Als de terrassen niet open waren, zouden mensen met mooi weer ook in de parken zitten", aldus Bruls. "Wat mensen na 18.00 uur gaan doen, dat gaan we zien. Waarschijnlijk gaat de grootste groep naar huis om wat te eten."
Het Veiligheidsberaad heeft het niet speciaal over maatregelen rond Koningsdag gehad. Dinsdag gelden alle strenge coronamaatregelen binnen en buiten nog, dus de feestdag is wat handhaving betreft niet anders dan een zonnige dag, zegt Bruls. "We zijn voorbereid, maar we gaan niet alles afsluiten. We hebben veel ervaring opgedaan de afgelopen maanden."
Door: ANP