Antigeensneltesten kunnen worden gebruikt om (vroege) corona-infecties op te sporen bij mensen zonder klachten. Dat blijkt uit een onderzoek door het UMC Utrecht onder honderden profvoetballers.
In samenwerking met de KNVB deden de onderzoekers een maand lang onderzoek onder arbiters, voetballers en stafleden van dertien professionele voetbalclubs waaronder PSV en AZ die onlangs te maken hadden met een corona-uitbraak. Ook onder meer FC Utrecht, ADO, PEC Zwolle en SC Cambuur deden mee.
Sinds het begin van de competitie in september moeten de clubs zich al wekelijks laten testen met een reguliere PCR-test. In ruim een maand tijd werden 824 mensen uit de voetbalwereld ook herhaaldelijk getest met een sneltest van Abbott. In vergelijking met de resultaten van PCR-test blijkt de antigeentest (die binnen 15 minuten een uitslag geeft) vrijwel net zo nauwkeurig te zijn in de vroege fase van de infectie.
Volgens hoofdonderzoeker Marije Hofstra van het UMC Utrecht is de sneltest juist betrouwbaar genoeg om een vroege infectie aan te tonen, zelfs al heeft de patiënt nog geen klachten. "We hebben in deze studie gezien dat zo'n snelle test kan helpen bij het inperken van een (kleine) uitbraak, door frequent asymptomatische personen te testen en daarmee nieuwe infecties in een vroege fase snel op te sporen. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor de toepassing van deze test."
Het snel kunnen vaststellen van een corona-infectie en snelle contactopsporing zijn volgens het UMC Utrecht essentieel voor het beheersen van de huidige pandemie. "In de meeste landen is het testen gericht op personen met symptomen van een mogelijke besmetting met het virus. Mensen kunnen echter al besmettelijk zijn nog vóórdat er symptomen optreden en sommige infecties verlopen asymptomatisch."
Zo'n sneltest 'pikt' een persoon eruit in de besmettelijke periode, dus wanneer iemand veel virusdeeltjes bij zich heeft. Dat kan al zijn voordat iemand klachten heeft ontwikkeld. In die vroege fase neemt de hoeveelheid virusdeeltjes waarschijnlijk snel toe. Voor de profclubs geeft het veel voordelen. Ze krijgen meer grip om een uitbraak te voorkomen. De uitslag is sneller binnen dan bij een PCR. "Ze weten dan snel na afname de uitslag van de test. Mocht een speler positief zijn getest, dan kan hij gelijk worden geïsoleerd om verspreiding te voorkomen."
Niet alleen voor de topsport kan de sneltest een uitkomst zijn, ook kan de test bijvoorbeeld op scholen en in verzorgingshuizen ingezet worden om een mogelijke grote uitbraak te voorkomen. Als iemand in een klas bijvoorbeeld positief is getest, kan de test volgens Hofstra helpen om de situatie eerder onder controle te krijgen door ook mensen zonder klachten met deze sneltesten te controleren.
Door: ANP