Schuldenaar dieper in rood door verhoging deurwaarderskosten

14 November 2020, 11:01 uur
Landelijk
mainImage
ANP
Minister Sander Dekker.

Er is grote ophef over het plan van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) om de tarieven van gerechtsdeurwaarders fors te verhogen midden in de coronacrisis. Dat stelt consumentenprogramma Kassa (BNNVARA) op basis van een rondgang langs organisaties die door het ministerie van Justitie en Veiligheid waren uitgenodigd om te reageren op het Besluit Herijking Schuldenaarstarieven’. Zaterdagavond besteedt het programma aandacht aan het onderwerp.

De Landelijke Organisatie van Sociaal Raadslieden (LOSR) en de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) luiden de noodklok. Zij wijzen erop dat een hausse aan schuldvragen wordt verwacht en mensen door de stijgende tarieven extra diep in de problemen terecht kunnen komen. Ook Bureau Financieel Toezicht (BFT) dat toezicht houdt op de gerechtsdeurwaarders is kritisch en zegt dat het rapport van de commissie Oskam dat ten grondslag ligt aan het verhogen van de tarieven gebrekkig is. BFT adviseerde het ministerie van Justitie en Veiligheid al ruim een jaar geleden aanvullend onderzoek te doen naar de hoogte van de vergoedingen.

Uit onderzoek van Kassa blijkt dat de minister de tarieven met gemiddeld 16 procent wil verhogen. Vooral de meest voorkomende kosten schieten omhoog. De afgifte van een vonnis aan huis wordt bijvoorbeeld 35 procent duurder en gaat ruim 108 euro kosten. Een dagvaarding ontvangen gaat 98 euro kosten (een stijging van 18 procent). En de maandelijkse kosten voor een beslaglegging op het loon gaan met 19 procent eveneens fors omhoog. Hoe meer handelingen deurwaarders verrichten, hoe hoger de kosten. Door zo snel mogelijk te dagvaarden kan een niet betaalde rekening van 50 euro door incasso-en proceskosten zodoende in een mum van tijd oplopen tot 500 euro en na beslag op loon tot zo'n 800 euro.

 


Door: ANP