Rutgers: meer lessen seksuele vorming gegeven in Lentekriebelweek

24 March 2023, 17:02 uur
Landelijk
mainImage
ANP

De lessen van het lespakket Kriebels in je buik zijn dit jaar meer op scholen gegeven dan in dezelfde week in 2022. Er kwamen afgelopen week online veel negatieve reacties op de zogenoemde Week van de Lentekriebels, een projectweek voor seksuele vorming in het basisonderwijs, vooral na ophef bij politieke partijen zoals Forum voor Democratie en DENK. Expertisecentrum Rutgers, dat de lessen maakt, zegt blij te zijn dat scholen massaal het lespakket hebben gebruikt.

De lessen van Kriebels in je buik zijn bijna 28.000 keer gegeven door het hele land, meldt Rutgers. Dat is zo'n 18 procent meer dan vorig jaar. "We wisten dat scholen hard bezig waren met deze lessen en deze cijfers tonen dat ook aan", zegt programmamedewerker Elsbeth Reitzema. Sommige scholen kiezen ervoor om hun lessen over relationele en seksuele vorming in een andere week te geven dan in de Week van de Lentekriebels. Het kan dus zijn dat de lessen nog vaker gegeven worden op scholen.

Basisscholen zijn verplicht om aandacht te besteden aan seksualiteit. Met lesmateriaal wil Rutgers handvatten daarvoor bieden. "We weten dat kinderen vragen hebben en ze maken zelf ook allerlei ontwikkelingen mee", legt Reitzema uit. "Op een positieve manier kunnen ze nu over relaties en seksualiteit leren, zodat ze later weerbaarder zijn en beter beschermd zijn tegen ongeplande zwangerschappen en soa's."

Het thema was dit jaar 'Wat vind ik fijn?' Daarmee gaat het over de wensen en grenzen van de kinderen, vertelt Reitzema. "Op die manier leren de kinderen om aan te geven wat ze prettig vinden." Wat volgend jaar het thema wordt, kan ze nog niet zeggen.

Online ontstond veel ophef over de vermeende inhoud van de lessen. Er gingen ook foutieve berichten en nepnieuws rond over de Lentekriebelweek. Onder meer FVD ging online tekeer tegen Rutgers en het lesmateriaal. Een expert van Rutgers trof bijvoorbeeld onjuiste verhalen aan over dat kinderen les zouden krijgen in orale seks. "Dat is totale onzin", benadrukte hij eerder deze week. Ook influencers zoals Kim Feenstra hebben zich online uitgesproken tegen de themaweek.

 


Door: ANP