Reisbranche voorspelt ontslagen door stoppen steun

29 June 2021, 18:53 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Reisbrancheorganisatie ANVR noemt de kabinetsmededeling dat de coronasteun voor bedrijven na het derde kwartaal gaat stoppen, een klap in het gezicht. "Dit is onacceptabel", zegt ANVR-voorzitter Frank Oostdam. Volgens hem zal het besluit leiden tot "veel ontslagen en veel faillissementen" bij reisorganisaties die het nog steeds erg moeilijk hebben.

"Een groot deel van de wereld zit nog steeds op slot", aldus Oostdam, die "zeer onaangenaam verrast is". "We zitten aan het begin van het herstel. Volgend jaar gaat het waarschijnlijk wel weer aardig. Maar dit jaar nog niet." Hij denkt dat de reissector dit jaar gemiddeld nog zo'n 60 tot 70 procent minder omzet draait dan in 2019, het laatste jaar voor de crisis. Voor veel bedrijven zou de steun van de overheid nog hard nodig zijn. Vooral reisbureaus en touroperators die zich specialiseren in verre reizen buiten Europa kunnen nu nog heel weinig.

De reissector is een van de sectoren die het hardst werd geraakt door de coronacrisis. Voor de virusuitbraak telde de sector ongeveer 20.000 medewerkers. Volgens Oostdam moest de reisbranche door de moeilijke omstandigheden al afscheid nemen van veel personeel. Nu zijn er nog tussen de 12.000 en 15.000 medewerkers over, schat hij in.

Ook in delen van de horeca kan het einde van de coronasteun hard aankomen. Voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vreest dat hotels in met name de grote steden flinke klappen gaan krijgen. Zij zijn vooral afhankelijk van het internationale toerisme en bijvoorbeeld zakenreizen, en de perspectieven daarvoor zijn dit jaar nog niet zo gunstig. Ook zullen sommige zalencentra in het vierde kwartaal qua omzet waarschijnlijk nog niet terug zijn op hun oude niveau.

Maar voor de economie als geheel snapt Willemsen wel dat er een keer een einde moet komen aan de overheidssteun. "Je moet ook reëel zijn", zegt hij daarover. Voor de horeca is het volgens hem het belangrijkste dat er straks helemaal geen coronabeperkingen meer zijn in Nederland. Dan zouden er dus ook geen belemmeringen meer zijn die mensen ervan kunnen weerhouden om bijvoorbeeld een nachtclub te bezoeken of met een grote groep uit eten te gaan.

Ook haalt Willemsen nog een positieve noot uit de aankondigingen van dinsdag. Bedrijven die belastinguitstel hebben gekregen hoeven pas in oktober volgend jaar te beginnen met het aflossen van die schuld. Zij krijgen daar vijf jaar de tijd voor.


Door: ANP