Partijen willen tijdelijk vuurwerkverbod om zorg te ontzien

29 October 2020, 09:08 uur
Landelijk
mainImage
ANP

GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen een tijdelijk verbod op de verkoop van bijna alle vuurwerk. Zo moet worden voorkomen dat toch al overbelaste ziekenhuizen en huisartsenposten het rond de jaarwisseling nog drukker krijgen met vuurwerkslachtoffers.

Beide partijen ijveren al langer voor een vrijwel volledig vuurwerkverbod. Maar het kabinet wil nog niet verder gaan dan het al aangekondigde verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. De Tweede Kamer debatteert donderdag over het onderwerp.

"We moeten slachtoffers altijd voorkomen", zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. "Maar door corona kunnen we het ons simpelweg niet veroorloven om de hulpdiensten op te zadelen met honderden vuurwerkslachtoffers."

"Het huidige verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen is echt niet genoeg", vindt fractievoorzitter Esther Ouwehand van de dierenpartij."We weten dat de zorg met een extra piek te maken gaat krijgen als we siervuurwerk niet verbieden. Leg dat maar eens uit aan het overbelaste zorgpersoneel."

Verkopers van vuurwerk moeten een financiële compensatie krijgen, vinden de partijen. Zij wijzen erop dat al een subsidieregeling bestaat wegens het verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen dat in december van kracht wordt.

De twee partijen weten zich gesteund door onder meer de politiebond ACP en de beroepsvereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA).


Door: ANP