Een paar honderd mensen zijn zondagavond op de Dam in Amsterdam bij elkaar gekomen om het joodse feest Chanoeka te vieren. Tijdens de nationale chanoekaviering werd de grote achtarmige kandelaar aangestoken. Er was livemuziek en enkele speeches. Na afloop werd er soep en soefganiot, een soort oliebol met jam, uitgedeeld.
Een van de sprekers was Caroline van der Plas van de BBB. Ze sprak over "donkere dagen" die de Joodse gemeenschap meemaakt. "De tijden zijn moeilijk. Moeilijker dan het jaren is geweest. En als we terugkijken naar de geschiedenis, dan zien we dat het Joodse volk door de eeuwen heen heel veel moeilijke tijden heeft doorgemaakt." De angst die in de eerdere generaties zat en zit, is nooit weggegaan, zei ze. "Het heeft gesluimerd misschien, maar sinds de pogrom op 7 oktober 2023 is het weer volop opgelaaid."
De BBB-voorvrouw prijst de manier waarop de Joodse gemeenschap ondanks alles telkens weer opstond. "Ondanks de uitdagingen die u en wij tegenkomen, ondanks de verdeeldheid in de wereld, blijft het licht van de Joodse gemeenschap branden. Het is niet alleen het licht van de menora, maar het is ook het licht van uw tradities, uw waarden en uw kracht. Dat is iets waar u trots op mag zijn. Trots op moet zijn."
Empathie
Rabbijnen Raphael Evers en Wim van Dijk, enkele (lokale) politici en de directeur van het Joods Cultureel Kwartier Emile Schrijver waren ook aanwezig. Schrijver had het ook over "gure tijden". "En ik vrees dat dat nog wel even zal blijven." Ook riep hij op tot gesprek en empathie."Het is een keuze om dat niet te doen. Een verkeerde wat mij betreft."
Zondagavond is het de vijfde avond van Chanoeka, dat duurt tot en met donderdag 2 januari. Tijdens Chanoeka, het feest van het licht, wordt stilgestaan bij de onderdrukking van het Joodse volk door de Grieken, zo'n 164 jaar voor Christus. De Joden mochten hun geloof niet uitoefenen, maar kwamen in opstand. Met dit feest wordt de uiteindelijke herinwijding van de tempel gevierd en dat het licht het heeft gewonnen van de duisternis. Traditiegetrouw wordt acht dagen achter elkaar een kaars aangestoken in een speciale achtarmige kandelaar, de chanoekia.
Jaarlijks
Elk jaar komen honderden mensen af op de viering op de Dam. Ook in andere steden in binnen- en buitenland zijn er zondag chanoekavieringen. Gedurende Chanoeka zijn er in het hele land openbare vieringen.
De viering in Amsterdam is rustig verlopen. Op en rond het plein was volop politie aanwezig.
Door: ANP