Ondernemer: is jouw systeem wel goed beveiligd?

1 May 2025, 21:12 uur
Landelijk
mainImage
PR

Bijna alle bedrijven hebben een groot deel van hun administratie, planning en taken in een cloud opgeslagen. Daar is niets mis mee, maar je moet er wel voor zorgen dat je je online werkomgeving goed beveiligt. Veel ondernemers zijn zich niet bewust van de risico’s die ze online lopen en denken dat ze veilig zijn, maar in de praktijk valt dat soms tegen. Wij laten je daarom graag zien wat je kunt doen om je zakelijk internet niet alleen goed te laten werken, maar ook om het veilig te maken en te houden. Er is namelijk niet veel nodig om het cybercriminelen vrijwel onmogelijk te maken om je systeem binnen te dringen.

Welke risico’s loop je zonder goede beveiliging?
Als bedrijf verzamel je voortdurend gegevens van klanten. In de Nederlandse wetgeving is vastgelegd dat je de plicht hebt om deze gegevens goed te bewaren en ervoor te zorgen dat deze niet op straat komen te liggen. Cybercriminelen kunnen deze gegevens stelen, bijvoorbeeld door middel van phishing. Wat is phishing? Phishing is wanneer je zoals een mailtje ontvangt met daarin een link. In de mail word je vriendelijk verzocht om op de link te klikken, maar zodra je dit doet, wordt er iets op je computer geïnstalleerd waardoor iemand onder andere in je bestanden kan meekijken. Dit kan grote gevolgen hebben. Zorg er daarom altijd voor dat je nooit zomaar op links klikt in mails van onbekende afzenders. Een datalek kan grote gevolgen hebben voor je bedrijf en dus is het van het grootste belang om dit te voorkomen.

Gebruik een zakelijke telefoon en alleen voor je werk
Wist je dat mobiele telefoons en laptops doorgaans de grootste risico’s vormen voor je online werkomgeving? Iedereen heeft een telefoon en/of laptop en via deze apparaten kunnen kwaadwillenden je systeem aanvallen. Zorg er daarom voor dat je een zakelijke telefoon gebruikt voor je werk. Wanneer je met een team van mensen werkt, is het des te belangrijker dat jullie allemaal dezelfde apparaten gebruiken. Dit maakt het samenwerken niet alleen makkelijker, het zorgt er ook voor dat je je beveiliging uniform kunt houden. Als je namelijk voor alle apparaten verschillende beveiligingen moet opzetten, mis je sneller iets waardoor er alsnog risico’s blijven bestaan. Sluit je een abonnement af voor je telefoon of voor je zakelijke internet, kijk dan of je een extra bundel kunt toevoegen waarmee je je beveiliging in één keer regelt. Dit kost vaak weinig, maar levert heel veel op.

Zorg dat je je bewust bent van de risico’s die je loopt
Onze laatste tip: wees je bewust van de risico's die je loopt. Zorg dat je weet hoe je een phishingmail herkent en wees je er ook bewust van dat een instantie zoals een bank, je nooit om persoonlijke gegevens via de telefoon zal vragen. Een foutje is zo gemaakt, dus zorg dat je op de hoogte bent van de scams. Zo voorkom je dat je ook het slachtoffer wordt van mensen met kwade bedoelingen.