OM: op korte termijn nieuwe aanhouding in zaak Peter R. de Vries

24 March 2023, 22:12 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Het Openbaar Ministerie verwacht 'op korte termijn' een nieuwe aanhouding in de zaak over de moord op Peter R. de Vries. Dat zei de officier van justitie vrijdag tijdens een nieuwe voorbereidende zitting in de rechtbank in Amsterdam. Om wie het gaat en wat de rol van deze persoon zou zijn, is niet bekendgemaakt.

Inmiddels zijn er acht mannen die verdacht worden van betrokkenheid, onder wie de vermeende uitvoerders en opdrachtgever. Zeven van hen zitten vast voor de moordzaak op de misdaadverslaggever en blijven dat in ieder geval de komende maanden nog. Het OM verwacht met de nieuwe aanhouding in totaal negen verdachten te dagvaarden.

De Vries (64) werd op 6 juli 2021 neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam. Hij overleed negen dagen later. De twee mannen die de moordaanslag zouden hebben uitgevoerd, Kamil E. (37) en Delano G. (23), werden vrijwel direct daarna gepakt. Tegen hen is in een eerder stadium al een levenslange gevangenisstraf geëist, maar dat onderzoek werd heropend nadat het OM met een nieuwe getuige op de proppen was gekomen.

Deze getuige, aangeduid met het nummer 5089, zou een vriend van verdachte Krystian M. zijn geweest en tal van brisante uitspraken tijdens verhoren hebben gedaan. '5089' is eind vorig jaar en begin dit jaar uitgebreid ondervraagd. Zijn verklaringen zouden er onder meer op neerkomen dat Ridouan Taghi als de opdrachtgever van de moord op De Vries moet worden gezien. Taghi heeft deze beschuldiging eerder al via zijn advocaat van de hand gewezen.

Het OM gaf vrijdag aan dat ook het onderzoek naar "het hogere echelon", ofwel de mogelijke opdrachtgevers, die betrokken waren bij de aanslag op De Vries, doorgaat. Al verwacht de officier van justitie niet dat als dat wat oplevert dat die verdachten nog gelijktijdig berecht kunnen worden met de huidige verdachten.

De rechtbank hoopte aanvankelijk dat de inhoudelijke behandeling van de strafzaak eind dit jaar zou plaatsvinden, maar dat gaat hoogstwaarschijnlijk niet lukken. Een nieuwe voorbereidende zitting is 13 juni.


Door: ANP