mainImage

Minister Dijkgraaf tegen CDA-plan smartphoneverbod in klas

Minister Robbert Dijkgraaf.
24 november 2022, 18:04 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) ziet weinig in een plan van het CDA om smartphones in de schoolklas wettelijk te verbieden. Hij vindt het belangrijk dat scholen hier zelf een lijn in bepalen en voelt er meer voor om leraren te ondersteunen als ze geen mobiele telefoons willen zien in de klas. Woensdag werd het plan van het CDA ook al lauw ontvangen in de Tweede Kamer, ook door de andere coalitiepartijen.

"Scholen hebben de pedagogisch-didactische verantwoordelijkheid én professionaliteit om te bepalen op welke wijze digitale middelen in de school gebruikt kunnen en mogen worden", zegt Dijkgraaf in een brief aan de Kamer. Daar vindt hij een wettelijk verbod "minder goed" bij passen. De bewindsman denkt tevens dat het tijdrovend is om hier een wet voor te maken.

René Peters van het CDA denkt dat het voor leraren moeilijk is om smartphones te verbieden in de klas als die wel zijn toegestaan in andere lessen en klassen. Daarom stelde hij een verbod voor tijdens het debat over de onderwijsbegroting woensdag. In de Tweede Kamer werd de zorg dat smartphones veel afleiden van de lesstof breed gedeeld, maar er was weinig steun voor een verbod. Harm Beertema (PVV) wees erop dat hij eerder al een vergelijkbaar voorstel deed en was dus voor. Maar coalitiepartijen VVD, D66 en ChristenUnie waren weinig enthousiast.

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie wees op de verantwoordelijkheid van de school. Zohair El Yassini (VVD) ziet ook nuttige educatieve toepassingen van smartphones in de klas. Ook Dijkgraaf merkt dit laatste op. Lisa Westerveld (GroenLinks) had sterke bedenkingen bij de haalbaarheid en sprak op Twitter van een "proefballon".

 


Door: ANP | Foto: ANP