Vorig jaar zijn er in de asielzoekerscentra minder incidenten geweest onder bewoners. Ook het aantal misdrijven door asielzoekers nam af in vergelijking met 2019. Wel werd vaker zware mishandeling gemeld, van 56 keer in 2019 naar 94 in 2020. Dat staat in het jaarlijkse incidentenoverzicht dat het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft opgesteld in samenwerking met het wetenschappelijk onderzoeksinstituut WODC. In hoeverre de coronapandemie invloed heeft gehad op de afname dan wel de toename, kunnen de onderzoekers niet aangeven.
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielzaken) stuurde het overzicht woensdag naar de Tweede Kamer, tegelijk met de voor het eerst opgestelde Staat van Migratie 2021. Deze rapportage bevat onder meer gegevens over het aantal mensen dat naar Nederland komt, hier blijft en hoeveel mensen weer vertrekken. Het laat volgens Knol zien waar Nederland staat met migratie ten opzichte van de situatie in andere landen. In totaal kwamen er 67.000 mensen meer naar Nederland toe dan er vertrekken. Dat is inclusief de immigratie en emigratie van Nederlanders.
In het document staat onder meer dat van iedere tien migranten die naar Nederland komen, er één asiel aanvraagt. Ongeveer de helft van de migranten komt uit een andere Europese lidstaat om hier te werken, voor studie of om hun gezin achterna te reizen. Zo'n 40 procent komt van buiten de EU om dezelfde redenen als de anderen voor een gewoon verblijf. De meesten van hen komen uit India, de Verenigde Staten en China.
Zeven op de tien migranten vanuit de EU en vijf van de tien migranten van buiten de EU verlaten Nederland weer binnen tien jaar. Het is niet altijd duidelijk of mensen die niet meer mogen blijven ook echt vertrekken. De afgelopen tien jaar was van 40 procent procent van de migranten die weg moesten zeker dat ze zijn vertrokken. Van de overige 60 procent is dat niet duidelijk.
Bij incidenten in opvanglocaties van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat het om kleine overtredingen, zoals roken in de eigen kamer, maar ook over fysiek geweld. Vorig jaar registreerde het COA 16.262 incidenten, waar dit in 2019 nog 17.487 waren. Dit is een daling van 1225 geregistreerde incidenten (7 procent). Wel nam agressie en geweld tegen personen toe, van 1823 incidenten in 2019 naar 1923 vorig jaar. Ook waren er vorig jaar zeven zelfmoorden, vijf meer dan in 2019.
De cijfers over misdrijven komen van de politie. Het gaat om misdaden die zijn gepleegd door vreemdelingen die op enig moment in een COA-locatie zaten. Het aantal pogingen moord en doodslag steeg licht van 30 naar 32 in 2020. Twee keer was er sprake van moord en doodslag, net als in 2019. Zes van de tien verdachten waren asielzoekers die uit een veilig land kwamen, evenveel als het jaar ervoor.
Het was al bekend dat een kleine groep asielzoekers, veelal uit veilige landen, voor overlast zorgt en strafbare feiten plegen in Nederland. Tegen hen worden speciale maatregelen genomen.
Door: ANP