Meer duurzaamheid in en rondom je woning: lees deze inspirerende tips

18 September 2023, 10:39 uur
Landelijk
mainImage
Pexels

In deze eeuw wordt het duurzaamheidsstreven massaal kracht bijgezet, mede omdat men erachter is gekomen dat deze gedachte tevens de portemonnee spekt. Duurzaamheid hoeft trouwens niet te betekenen dat je minder geniet, in en rondom je woning. Onderstaande slimme maatregelen bewijzen die stelling.
 
De voordelen van screens of andere slimme raamdecoratie
 
Raamdecoratie isoleert je huis in zekere mate, dit biedt voordelen in alle seizoenen. 's Winters hou je de gestookte warmte vast en 's zomers blijft het huis koeler. Daarnaast bieden bijvoorbeeld screens of rolluiken meer privacy en dempen ze geluiden van buitenaf. Je reguleert tevens de lichtinval. Lees hier meer over de diverse soorten raambekleding waarmee je in de waarde van je woning investeert.
 
Opladen met afzonderlijk schakelbare stekkerdozen
 
Opladers die werkeloos aan een stopcontact hangen zorgen, zij het in lichte mate, voor brandgevaar omdat ze warm worden. De stroomverspilling die hierbij komt kijken is niet onoverkomelijk, maar alle beetjes helpen. Op een afzonderlijk schakelbare stekkerdoos zit naast elke stekker een knopje, dus je kunt alle opladers er gewoon aan laten zitten.
 
Regenwater opvangen met een watertank
 
Watertanks kosten niet bijster veel en verdienen zichzelf snel terug. Je ziet ze dan ook steeds vaker in tuinen staan, tanks van een kubieke meter op een pallet met een stalen harnas, waarin veel regenwater wordt opgevangen. Het besproeien van de tuin, het wassen van de auto of zelfs het vullen van het peuterzwembad doe je 's zomers met hemelwater, dus zonder schuldgevoel.
 
De composthoop
 
Een hoek van de tuin reserveer je voor een composthoop, waar je een groot deel van je afval omzet in vruchtbare grond. Schillen, tuinafval, theezakjes en koffieprut, het gaat allemaal op de berg die je zo nu en dan bevochtigt om het composteren te versnellen. Eten weggooien doen we liever niet, maar soms is iets echt bedorven en dan krijgt het een tweede kans als voedingsbodem voor nieuw te kweken etenswaren. Want een moestuin is de logische volgende stap.
 
De moestuin: je heerlijke nieuwe hobby!
 
Van het opgepoetste groente en fruit uit de supermarkt weet je niet wat ermee gebeurd is, en bovendien betaal je er vaak te veel voor. Zelf kweken is leuker, goedkoper én lekkerder! Er zijn talloze groenten, fruit en kruiden die het prima doen in de Hollandse klei, en voor soorten die meer warmte behoeven is een simpele kas zo gebouwd. De moestuin is hot, ook omdat velen hierin een nieuwe duurzame hobby vinden. Je bent lekker buiten bezig, ziet resultaat van je werk en plukt letterlijk de financiële voordelen.