Leef op naar de verwachtingen van je klanten

17 March 2021, 15:52 uur
Landelijk
mainImage
Pexels

Ieder merk, bedrijf of winkel heeft ermee te maken: klanten en hun verwachtingen. Het kan lastig zijn, maar klanten hebben verwachtingen van je en of deze nu wel of niet realistisch zijn, je hebt hier toch mee te doen. Soms zijn het verwachtingen waar je makkelijk naar toe kunt leven, en beloof je ook al om deze verwachtingen na te komen. Maar soms verwachten klanten ook dingen die niet haalbaar zijn, of die helemaal niet realistisch zijn. Hoe ga je hiermee om?
 
Verwachtingen
 
Vaak komt een verwachting bij een klant weg vanuit verschillende dingen. Zo kan het voorkomen dat je eenmaal iets gedaan hebt, en de klant vervolgens verwacht dat dit altijd zo moet zijn. In sommige gevallen is dit ook zeker zo. Als je het bijvoorbeeld hebt over de omgang met klanten, levering van producten, kwaliteit of ga zo maar door. Ja, dan is het logisch dat de klant verwacht dat dit altijd zo zal zijn en dat ze, als ze dit eenmaal meegemaakt hebben, ervan uitgaan dat ze dit vaker kunnen verwachten. Maar soms heeft een klant onrealistische idealen. Iets wat ze misschien bij een concurrent gezien hebben, of iets wat ze volledig zelf bedacht hebben.
 
Mensen tevreden stellen
 
Natuurlijk wil je altijd opleven naar de verwachtingen van de klant, en ervoor zorgen dat je iedereen tevreden stelt. Je wil tenslotte winst maken en klanten bij je houden, zodat ze het vertrouwen in je behouden. Maar het is niet altijd haalbaar. Het is goed om te weten dat je als bedrijf of merk je best moet doen, maar meer dan je best kun je helaas niet doen.
 
Neem als voorbeeld de levertijd van een product: jij zorgt ervoor dat je met de middelen die jij hebt het product zo snel mogelijk bij de klant laat bezorgen, maar toch is de klant ontevreden – ondanks dat je je best doet om het snel te laten bezorgen. Ligt dit dan bij jou? Ja en nee. Het is iets wat je in de toekomst kunt verbeteren, maar daar moet je eerst meer middelen voor krijgen en dat kost tijd.
 
Zorg ervoor dat je altijd opleeft naar jouw merkbelofte. Kijk online eventueel naar merkbelofte voorbeelden, zodat je kunt zien hoe anderen dit probleem aanpakken. Bepaal voor jezelf wat haalbaar is en wat je altijd zult kunnen blijven realiseren, zonder dat klanten onrealistische verwachtingen hebben of dat je soms wellicht niet je eigen afspraken na kunt komen.