Kunstenaars uit programma De Nieuwe Vermeer boos op MAX

24 March 2023, 09:39 uur
Landelijk
mainImage
ANP
Jan Slagter.

Omroep MAX van omroepdirecteur Jan Slagter gaat de voorwaarden in het contract voor kandidaten in talentenshows "tegen het licht houden". Dat laat de omroep vrijdag weten nadat kunstenaars uit het programma De Nieuwe Vermeer hun onvrede hadden geuit over hun deelname aan het programma.

NU.nl schrijft vrijdag over een contract waarin kunstenaars moeten afzien van een vergoeding. Ook staat in de tekst dat zij afstand doen van het recht op naamsvermelding. Hierdoor is het programma niet verplicht hun namen te noemen als hun kunstwerken in beeld verschijnen. Twee deelnemers hebben door deze voorwaarden een dubbel gevoel overgehouden aan hun deelname, vertellen zij aan NU.nl. Volgens Pictoright, een auteursorganisatie die opkomt voor de rechten van kunstenaars, is naamsvermelding wettelijk verplicht.

Volgens Omroep MAX waren alle deelnemers van tevoren "volledig op de hoogte wat de wedstrijd precies inhield". Ieders volledige naam in beeld brengen, maakt het erg onrustig voor de kijker." Aan het slot van de uitzending wordt wel verwezen naar een website waarop alle werken te bekijken zijn. Hier staan wel de namen van de kunstenaars vermeld.

Het is niet de eerste keer dat kunstenaars boos zijn op Omroep MAX. Vakbond De Kunstenbond klaagde eind 2022 dat de NPO en Omroep MAX kunstenaars die worden ingezet voor hun televisieprogramma's niet genoeg betalen. De discussie ging toen vooral om het succesprogramma Sterren op het Doek. Kandidaten zouden alleen materiaal- en reiskosten vergoed krijgen. Ook toen stelde MAX dat kunstenaars "bekend zijn met de voorwaarden en dus op de hoogte zijn van de vergoeding".

De NPO nodigde de Kunstenbond toen uit voor een gesprek. Het is niet duidelijk of dat gesprek al heeft plaatsgevonden.