Geen heropening van terrassen, geen verdere openstelling van winkels of het hoger onderwijs en een verlenging van de avondklok. Het is een sombere boodschap die premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond te delen hadden. De besmettingscijfers lopen volgens het kabinet te veel op om nu te kunnen versoepelen. "Ik begrijp dat dit tegen valt en ik snap het ongeduld en de maatschappelijke onrust."
De huidige coronamaatregelen worden verlengd, tot en met 20 april. En tot en met 15 mei wordt mensen dringend afgeraden om naar het buitenland te reizen voor vakantie of familiebezoek. De avondklok gaat vanaf 31 maart een uur later in, om 22 uur en blijft duren tot 04.30 uur. Hoewel een later begin van de spertijd ertoe leidt dat de effectiviteit afneemt, blijft de avondklok nog wel effectief, bezweert Rutte. Ook de thuisbezoekregeling van maximaal één persoon per dag blijft overeind.
Van de versoepelingen waar enkele weken geleden op gezinspeeld werd, is niets meer over. Toen dacht het kabinet nog dat we met Pasen - begin april - mogelijk op het terras konden zitten, als de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames de goede kant op zouden gaan.
Maar ze gingen de andere kant op. In enkele weken is het dagelijkse aantal besmettingen met duizenden gestegen, van zo’n 4500 naar ruim 7000 deze week. De zogeheten R-waarde, de mate waarin mensen een ander besmetten, ligt nu duidelijk boven de 1. En hoewel de opnames in ziekenhuizen niet even hard stegen - onder meer omdat veel van de nieuwe besmettingen onder jongeren plaatsvinden, en zij minder vaak ernstig ziek worden - is ook daarbij weer sprake van een stijgende lijn.
Rutte herhaalde een inmiddels bekende boodschap: "Ons eigen gedrag is de snelste weg naar versoepeling." Hij hamerde opnieuw op de basisregels. Volgens hem blijkt dat ongeveer de helft van de mensen niet thuisblijft bij klachten en dat minder dan de helft van de mensen hun handen vaak wast. "Ook de 1,5 meter afstand wordt steeds moeilijker. Dat is begrijpelijk en menselijk". Volgens de premier "zijn de laatste meters moeilijk" maar kunnen "we de derde golf nog een keer voor ons uit schuiven" als de we ons aan de basisregels houden. "Dan kunnen we deze lastige tijd verkorten en kunnen we eerder terug naar het normale dagelijkse leven."
Rutte en coronaminister Hugo de Jonge gaan ervan uit dat richting de zomer meer mogelijk wordt. De komende maanden worden miljoenen vaccinaties toegediend. Voor de zomervakantie begint, heeft iedereen die dat wil al een eerste prik gekregen. Twee derde is dan al volledig gevaccineerd. En onderweg daar naartoe, kunnen de teugels al een beetje gevierd worden.
Maar als mensen zijn gevaccineerd, dan kunnen zij nog steeds het virus bij zich dragen en overbrengen op andere mensen. Daarom is het ook voor mensen die al ingeënt zijn, nog belangrijk zich aan de basisregels te houden, zei De Jonge.
Door: ANP