Hypotheekklant kan straks meer lenen voor 'groener' huis

28 September 2023, 12:22 uur
Landelijk
mainImage

Bij de financiering van een slecht geïsoleerde woning met een energielabel E, F of G wordt straks alleen gekeken naar het inkomen en de maandlasten om de maximale hypotheek voor de koper vast te stellen. Bij de koop van een goed geïsoleerde woning (label A of B) kan vanaf volgend jaar met hetzelfde inkomen 10.000 euro meer worden geleend. En bij een zogenoemde nul-op-de-meter-woning zelfs 50.000 euro extra.

Banken mogen - zo blijkt uit de nieuwe richtlijnen voor hypotheken - bij de berekening van de hypotheeklast in 2024 de energierekening van de nieuwe woningeigenaar mee laten wegen. Wie lage stookkosten heeft, kan meer hypotheek betalen en andersom. Een woning met energielabel G verbruikt zo'n 50 procent meer gas dan een huis met label A. De nieuwe richtlijnen voor hypotheken liggen nu op het bureau van demissionair minister Kaag van Financiën, meldt het AD.

De richtlijnen bepalen wat banken maximaal aan hypotheek mogen verstrekken aan huizenkopers. De maatregel is goed nieuws voor de energietransitie, maar slecht nieuws voor de eigenaar van een energieslurpende woning.

 


Door: ANP