mainImage

Huisartsen gaan geen grote rol spelen bij boosterprik

2 december 2021, 14:29 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Huisartsen gaan "geen grootschalige rol" spelen bij de boostercampagne, laat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) weten. Coronaminister Hugo de Jonge meldde woensdag dat het grootste deel van de 60-plussers dit jaar een boosterprik tegen het coronavirus kan krijgen. Volgens de GGD is aan de LHV gevraagd om mee te helpen bij het zogenoemde boosteroffensief dat het kabinet aankondigde, om de traag verlopende campagne te versnellen.

Ook deed een actiegroep van huisartsen woensdag onder de noemer 'Het roer moet om' een oproep om boostervaccins bij niet-mobiele ouderen door huisartsen te laten zetten. Maar huisartsen gaan geen vaste rol vervullen in de campagne "en dat willen we graag zo houden", aldus een woordvoerder van de LHV.

De vereniging heeft huisartsen wel gevraagd om GGD'en te helpen bij de campagne, waar dat kan. Volgens de woordvoerder zijn er "heel lokaal" huisartsen beschikbaar. "In sommige gebieden kan dat, maar op andere locaties hebben huisartsen moeite om de eigen praktijk open te houden, dus dan gaat het niet." Of huisartsen tijd hebben om te helpen kan zelfs binnen regio's verschillen. Hoeveel huisartsen zich al hebben aangeboden bij een GGD is niet duidelijk.

Huisartsassistenten kunnen helpen bij het prikken, huisartsen zelf kunnen vooral helpen bij het toezien op het prikken. Voor die laatste rol vraagt de LHV ook gepensioneerde huisartsen zich te melden. Hoeveel van hen kunnen helpen, is nog niet te zeggen. Verder vervullen huisartsen alleen een rol in het aanleveren van gegevens bij het RIVM, bijvoorbeeld over welke mensen het syndroom van Down hebben en dus voorrang hebben in de boostercampagne.

Het is op het moment erg druk in huisartsenpraktijken. Eerder stelde de LHV al dat momenteel alleen nog de hoogstnoodzakelijke zorg mogelijk is. De druk op onder meer huisartsenzorg neemt toe door de toenemende vraag naar zorg aan huis in combinatie met een hoog ziekteverzuim. Sommige praktijken kunnen alleen "met heel veel kunst- en vliegwerk" open worden gehouden, aldus de woordvoerder.


Door: ANP | Foto: ANP
Folders