Mensen met een uitkering krijgen in sommige gemeenten 800 tot 900 euro minder per maand dan mensen die ergens anders wonen en in een soortgelijke situatie zitten. Dit meldt vakbond FNV, die in een onderzoek verschillende uitkeringen in meer dan zeventig gemeenten heeft vergeleken. De vakbond vindt de grote verschillen oneerlijk en zegt zich hier grote zorgen over te maken.
Mensen die bijvoorbeeld in de bijstand zitten, krijgen hun uitkering sinds 2015 van hun gemeente. Maar sindsdien zijn grote verschillen ontstaan omdat gemeenten hierin allemaal hun eigen regels hanteren, aldus FNV. Dit leidt tot grote ongelijkheid in het land, aldus de vakbond.
Vlissingen is volgens het onderzoek een van de gemeenten waar mensen met weinig geld relatief slecht af zijn. Zo hebben mensen in die gemeente vaak recht op een financiële bijdrage als ze een inkomen tot 110 procent van het sociaal minimum hebben. In twee andere Zeeuwse gemeenten, Middelburg en Veere, ligt de grens bij sommige regelingen op 130 procent, aldus FNV. Daarbij meldt de vakbond wel dat de financiële situatie van Vlissingen slecht is en de gemeente daarom onder curatele staat van het Rijk.
Door: ANP