mainImage

Halsema: vier voetbal en verziek het niet voor anderen en jezelf

7 december 2022, 11:59 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

"Vier voetbal en verziek het niet voor anderen en jezelf." Dat zegt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema woensdagochtend in een reactie op de ongeregeldheden die dinsdagavond uitbraken nadat Marokko-supporters op straat de overwinning op Spanje op het WK voetbal in Qatar vierden.

"Felicitaties voor alle Marokkaanse Amsterdammers met de prachtige overwinning gisteravond", zo begint Halsema haar reactie op Instagram. "En complimenten voor iedereen die zo zijn best doet om te zorgen dat het ook een echt feest is. En voor de anderen die het verpesten voor hun buren, hun ouders, hun vrienden en hun gemeenschap: ga naar huis, gedraag je en bedenk dat het je alleen een strafblad, straf en minachting oplevert."

Dinsdagavond draaide het, na een aanvankelijke feeststemming, voor de derde keer uit op ongeregeldheden in de hoofdstad nadat Marokko won op het WK. "In de stad was er sprake van vernielingen, het afsteken van zwaar vuurwerk, geweld tegen hulpverleners en andere openbare ordeverstoringen", aldus de politie, die tien mensen heeft aangehouden. Of de tien aangehouden onruststokers inmiddels weer op vrije voeten zijn gesteld, kon een politiewoordvoerder woensdagochtend vooralsnog niet melden.

Ook in onder meer Rotterdam was het onrustig en werden zo'n 35 mensen aangehouden. Zeven verdachten moeten zich komende zaterdag om 16.00 uur melden, precies op het moment dat Marokko de kwartfinale tegen Portugal speelt. Of dat ook in Amsterdam gaat gebeuren, kon een woordvoerder nog niet zeggen.

 


Door: ANP | Foto: ANP