Albrandswaards Dagblad | GGD-sites weer bereikbaar, aanval voorbij
mainImage

GGD-sites weer bereikbaar, aanval voorbij

22 juli 2021, 20:46 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld

Mensen kunnen weer online een afspraak maken voor een coronatest of een vaccinatie. Door een ddos-aanval op een leverancier lag donderdag het hele afsprakensysteem plat, maar de aanval is nu voorbij, meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland.

Ook woensdag waren er ddos-aanvallen. Daardoor konden mensen niet met hun DigiD-gegevens inloggen bij de GGD. Mensen konden niet alleen geen nieuwe afspraak maken, het was ook vrijwel onmogelijk om testuitslagen te bekijken of eerder gemaakte afspraken in te zien. Af en toe lukte het iemand om via de website toch een afspraak te maken, maar de meeste mensen kwamen er niet doorheen.

De getroffen leverancier gaat aangifte doen van de aanval. "En als het helpt zullen wij dat zeker ook niet nalaten", aldus de GGD-organisatie.

Bij een ddos-aanval wordt een computersysteem overspoeld met verkeer. Het systeem kan al die bezoekers niet aan en bezwijkt onder de druk, waardoor sites onbereikbaar worden. Zulke aanvallen zijn online heel eenvoudig te bestellen en uit te voeren, het is vrij laagdrempelig. Het is niet bekend wie achter de aanvallen op de GGD zitten en wat het motief is.

Mensen die een afspraak wilden maken, konden bellen met het landelijk nummer 0800-1202 voor een test of met 0800-7070 voor een vaccinatie.

Volgens de organisatie hebben de ddos-aanvallen geen invloed op de werking van het Digitaal Corona Certificaat (DCC).


Door: ANP