GGD reageert nauwelijks op app CoronaMelder

24 March 2021, 00:19 uur
Landelijk
mainImage

Bijna 60 procent van de mensen die op de app CoronaMelder de melding kreeg dat ze in contact zijn geweest met een besmet persoon, is daarna niet meer door de GGD benaderd voor bron- en contactonderzoek. Dat concluderen onderzoekers van de Erasmus Universiteit in een onderzoek dat coronaminister Hugo de Jonge naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Ook staat in het onderzoek dat nog een aanzienlijk deel van de mensen zich niet aan de adviezen houdt. Minder dan de helft van de mensen die een melding ontvangt, blijft ook daadwerkelijk thuis. Om ervoor te zorgen dat meer mensen in isolatie gaan en snel een testafspraak maken, zou het kabinet extra moeten communiceren over de app.

Verder stellen de onderzoekers dat jongeren veel vaker een melding krijgen dan ouderen. "Een mogelijke verklaring hiervoor is dat jongeren sociaal mobieler zijn dan ouderen", aldus de onderzoekers.

Verder komt uit het onderzoek naar voren dat de helft van de respondenten een testafspraak maakt op dezelfde dag dat een melding wordt ontvangen. De ouderen doen dat beduidend vaker (65 procent). Jongeren vragen minder vaak dezelfde dag nog een test aan (43 procent).

Opleidingsniveau heeft geen invloed op de tijd tussen een melding en een testaanvraag en ook het al dan niet hebben van gezondheidsklachten op moment van melding heeft hier geen effect op.