Burgemeester van Zandvoort David Moolenburgh vindt het ontzettend jammer dat de Formule 1 na 2026 niet terugkeert in Zandvoort. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente Zandvoort.
De organisatie van de Dutch Grand Prix maakte woensdag bekend dat de Formule 1 in 2026 voor de laatste keer naar Zandvoort komt. In een reactie van de gemeente, die ook namens het college van burgemeester en wethouders is gestuurd, staat dat Zandvoort enerzijds blij is dat er nog een jaar aan de "succesvolle reeks toegevoegd kan worden".
Maar de gemeente vindt het ook ontzettend jammer dat er daarna een einde aan komt. "De edities van 2021, 2022, 2023, 2024 vormen een prachtig hoofdstuk in de geschiedenis van onze badplaats en wij vertrouwen erop dat ook 2025 en 2026 hier nog aan toegevoegd gaan worden." De keuze van de organisator om op het hoogtepunt te stoppen, respecteert de gemeente Zandvoort. Ook meldt de gemeente begrip te hebben voor "de overwegingen die hieraan ten grondslag liggen".
Natuurorganisaties
Natuurbeschermers zijn blij dat de Dutch Grand Prix op het circuit van Zandvoort na 2026 stopt. "Het is goed nieuws dat een van de grootste publiekstrekkers van het circuit komt te vervallen", reageert directeur Marc Janssen van Stichting Duinbehoud. Voorzitter Johan Vollenbroek van milieuorganisatie MOB sluit zich daarbij aan: "Al dat gejakker op benzine met die bolides, dat is toch volkomen achterhaald?"
De natuurorganisaties verfoeiden het Formule 1-spektakel al voordat het begon. Ze voerden er meerdere rechtszaken over, maar die werden steeds beslist in het voordeel van het circuit. "We hebben vaak zaken verloren met het argument dat het maatschappelijk belang van de Grand Prix groot was. Dat valt nu wel weg", zegt Janssen. Hij ziet daarom kansen om de milieuvergunningen voor het circuit aan te scherpen. "Daarover willen we in overleg met de provincie."
Het gaat Duinbehoud vooral geluidsoverlast en stikstofneerslag in de duinen rond de racebaan. Het duingebied heeft de beschermde Natura 2000-status. Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland maakt er ook deel van uit. In de duinen leven beschermde diersoorten als de rugstreeppad en zandhagedis.
Janssen hoopt dat na het vertrek van de Grand Prix een deel van de natuur kan worden hersteld. Tribunes die voor de Formule 1 zijn gebouwd, kunnen volgens hem sowieso worden weggehaald. Die hebben ook een tijdelijke vergunning gekregen.
Vollenbroek zegt dat het "mooi zou zijn als de circuitdirectie tot ecologisch inzicht komt". Hij merkt op dat de meeste stikstofuitstoot vanaf het circuit niet tijdens het GP-weekend wordt veroorzaakt. Om die uitstoot echt naar een minimum te krijgen, zou de MOB-voorzitter liefst zien dat alle autoraces elektrisch worden, zoals de Formule-E.
Door: ANP