Albrandswaards Dagblad | Fractie Amsterdam stapt FVD; statenleden Overijssel volgen
mainImage

Fractie Amsterdam stapt FVD; statenleden Overijssel volgen

Annabel Nanninga.
26 november 2020, 20:55 uur
Landelijk

De gehele fractie van Forum voor Democratie in Amsterdam splitst zich af van de partij en gaat zelfstandig verder. Dat heeft de afdeling bekendgemaakt nadat eerder onder anderen Annabel Nanninga, die voor FVD in de Amsterdamse gemeenteraad zit, had bekendgemaakt op te stappen bij Forum.

FVD zit met twee zetels in de raad van de hoofdstad. Naast Nanninga is dat Kevin Kreuger, die eerder deze week Nanninga al steunde toen zij Thierry Baudet opriep te vertrekken. Volgens FVD Amsterdam zijn onder andere het niet optreden tegen de jeugdafdeling JFVD en de "schokkende antisemitische en racistische uitspraken van Baudet" de druppel.

"Wij zullen daarom niet namens FVD verdergaan in de Amsterdamse gemeenteraad. Wij gaan door met ons politieke werk, voor een beter en vrij Amsterdam", luidt de verklaring.

Overijssel
Vier van de vijf leden van Forum voor Democratie (FVD) in Provinciale Staten van Overijssel stappen ook uit de partij en gaan samen als een nieuwe fractie verder.

"Wij verlaten circus FVD", laten de leden een bericht op Twitter weten. Het bericht van de leden is vastgeplakt aan een verklaring die het landelijke FVD-bestuur aan het einde van donderdagmiddag uitstuurde. Daarin wordt een algemene ledenvergadering op 30 november aangekondigd met het royement van partijleider Thierry Baudet als agendapunt.

"Na alles wat er is gebeurd, had het bestuur Thierry Baudet al lang moeten royeren. Dat is een aangelegenheid voor het bestuur. Zo is dat eerder ook bij andere leden gegaan. Nu wordt het als agendapunt in een ledenvergadering opgenomen, waar Baudet zijn royement zal gaan aanvechten", zegt fractievoorzitter Johan Almekinders in de Stentor.


Door: ANP | Foto: ANP