Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie willen dat het kabinet extra stappen neemt om de klimaatdoelen te halen. De linkse oppositie uit forse kritiek nu blijkt dat het klimaatbeleid van het kabinet niet leidt tot de vereiste doelstellingen. Dat komt naar voren in een analyse van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
Rob Jetten (D66) sprak van slecht nieuws. "De maatregelen van het kabinet leveren nog te weinig op voor het klimaat. Daar moet een schep bovenop." Volgens hem is het juist nu in coronatijd belangrijk om niet te verslappen. "Juist op dit moment kunnen we onze economie opnieuw inrichten."
Ook de ChristenUnie vindt dat er meer moet gebeuren. De berekening van het PBL "laat zien dat er een forse tand bij moet de komende jaren met als grote uitdagingen het verduurzamen van de warmteproductie en het verdubbelen van de energiebesparing", aldus Carla Dik-Faber.
Zowel GroenLinks als SP neemt het woord vernietigend in de mond. "Vernietigend. Het klimaatbeleid van het kabinet faalt en is onrechtvaardig. Grote vervuilers betalen niet maar worden door kabinet betaald. Pak vervuilers aan, laat niet langer huishoudens en MKB grootste deel van de rekening betalen", twitterde SP-Kamerlid Sandra Beckerman
"Deze cijfers zijn vernietigend voor dit ‘groenste kabinet ooit’", zegt GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver. "Het neemt de klimaatcrisis niet serieus. Ook hier geldt: luister naar de experts en de wetenschap. We moeten nu extra klimaatmaatregelen nemen om onszelf te beschermen. De komende verkiezingen zijn klimaatverkiezingen. Gooi het systeem om, het is tijd voor radicaal andere keuzes voor het klimaat."
William Moorlag van de PvdA wil weten welke maatregelen het kabinet gaat nemen om de klimaatdoelen wel te halen. "Bedrijven doen te weinig. Het kabinet presteert niet. Ik wil weten wat het kabinet extra gaat doen om op een eerlijke manier de klimaatdoelen te halen." Lammert van Raan (Partij voor de Dieren) vindt dat het klimaatbeleid drastisch moet worden versneld. "Alles op alles nu, te beginnen met stoppen van fossiele subsidies."
Door: ANP