Het beter zuiveren van de coronavaccins van AstraZeneca en Janssen zou volgens Duitse onderzoekers mogelijk kunnen helpen in het voorkomen van de zeldzame, maar ernstige bijwerkingen die na een prik met deze vaccins werden gemeld. Hoogleraar vaccinologie aan de Rijksuniversiteit Groningen Anke Huckriede noemt het onderzoek na berichtgeving van De Volkskrant "zeer betrouwbaar". Bepaalde stoffen waaronder eiwitten in de vaccins zouden trombose en een tekort aan bloedplaatjes kunnen veroorzaken, aldus het onderzoek.
De vaccins van AstraZeneca en Janssen werken met verkoudheidsvirussen, legt Huckriede uit. De genetische code van het zogenoemde 'spike-eiwit' van het coronavirus wordt 'verpakt' in zo'n onschuldig virus en ingespoten. Eenmaal in het lichaam van de gevaccineerde zorgt de code ervoor dat het spike-eiwit wordt aangemaakt en het afweersysteem op gang komt. Het lichaam is dan beschermd tegen een besmetting met het coronavirus.
Om het verkoudheidsvirus met daarin de genetische code te maken worden menselijke cellen gebruikt. Die cellen worden aangezet om het onschuldige virus te produceren. Wanneer het verkoudheidsvirus uit de cellen wordt gehaald voor gebruik, blijven er kleine hoeveelheden menselijke eiwitten in achter. "Dat is niet ongebruikelijk", aldus de Huckriede. "Je ziet dat ook bij het griepvaccin. Dat wordt gemaakt met kippencellen. Mensen die heel gevoelig zijn voor kippeneiwit kunnen dan ook een allergische reactie krijgen op het griepvaccin."
Eenzelfde soort allergische reactie ontstaat mogelijk ook bij sommige mensen na inenting met de vaccins van AstraZeneca en Janssen, concluderen de Duitse wetenschappers. Het onderzoek stond onder leiding van Andreas Greinacher, volgens Huckriede een specialist op het gebied van een type trombose dat vergelijkbaar is met de bijwerking van het vaccin. Ze wijst er wel op dat meer studies nodig zijn. "De wetenschappers hebben nog meer stofjes onderzocht die mogelijk zo'n reactie kunnen geven. Reden voor meer gedegen onderzoek hiernaar."
Beter zuiveren van de vaccins zou inderdaad een oplossing kunnen zijn, aldus Huckriede. "Maar daar gaat wel meer vaccin bij verloren en bovendien is het duur."