Akwasi: mooie berichten na verwijderen Twitteraccount

6 September 2020, 15:57 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Rapper Akwasi heeft zondag via Instagram gereageerd op het offline halen van zijn Twitteraccount @antonkarel. Hij zegt in een bericht dat hij naast negatieve berichten ook steun en 'supermooie berichten' krijgt van zijn volgers.

"Het is vrijwel onmogelijk om op al het positieve reageren. Wel wil ik zeggen dat ik al die supermooie berichten die ik krijg ten zeerste waardeer. Oprecht!", schrijft Akwasi bij een aantal voorbeelden van berichten. "Ik vraag niet veel. Wil enkel en alleen op je kunnen rekenen als ik je wat vraag. Je bent namelijk nodig. Nog meer dan je denkt."

In het verleden had de Ghanese Nederlander onder meer geschreven dat hij vond dat Zwarte Piet dood moest. Eerder op zondag liet Akwasi weten zich de tweets niet meer te kunnen herinneren. Akwasi had in 2012 onder meer geschreven: "Zwarte Piet moet dood man. Serieus. #huurmoord." Een jaar eerder twitterde hij: "Gaat er iemand nou ooit nog een Zwarte Piet knallen of moet ik het doen?" Ook vroeg de rapper: "Wat lok ik uit als ik een zwarte piet vermoord?" Die oude tweets werden zaterdag gedeeld op Twitter. Op zondag liet Akwasi weten: "Ik neem afstand van de tweets uit de afgelopen twee decennia die online verschenen. Ik herken mezelf niet in wat ik zag. Ik kan ze me zelfs niet herinneren. Kunnen jullie kleine berichtjes herinneren van meer dan twee decennia geleden? Ik ook niet."

De rapper ziet het delen van oude tweets als een poging om zijn naam te bezoedelen. Ook herhaalde Akwasi waarom hij vindt dat Zwarte Piet moet worden afgeschaft. "Ik vind het verschrikkelijk om te zien dat heel veel bevoorrechte Nederlanders zich zorgen maken over het in leven houden van deze traditionele blackface, terwijl ze geen aandacht schenken aan wat je Nederlandse medemensen met een andere achtergrond willen: gehoord worden en met respect behandeld worden." Ook wees Akwasi zijn volgers erop dat bedrijven als Facebook, Bol.com en CoolBlue Zwarte Piet al in de ban hebben gedaan.

In juni zei Akwasi tijdens een Black Lives Matter-demonstratie op de Dam in Amsterdam dat hij Zwarte Piet in het gezicht zou trappen als hij hem in november zou tegenkomen. Daarvoor kreeg hij veel bijval en veel kritiek. Akwasi werd vervolgens bedreigd en er kwamen aangiftes tegen hem binnen.


Door: ANP