Ajax-Feyenoord woensdag uitgespeeld zonder publiek

25 September 2023, 16:48 uur
Landelijk
mainImage
ANP

De wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord wordt op woensdag 27 september om 14.00 uur zonder publiek uitgespeeld. Het duel werd zondag definitief gestaakt na 55 minuten bij een 3-0-voorsprong voor Feyenoord na herhaaldelijk vuurwerk op het veld. Het besluit is genomen door het competitiebestuur betaald voetbal, de KNVB, de ECV (Eredivisie) en de CEV (eerste divisie).

De wedstrijd tussen Ajax en FC Volendam, die voor woensdag 27 september stond gepland, wordt uitgesteld naar een later moment.

"Na een gestaakte wedstrijd bepaalt het competitiebestuur betaald voetbal wat er met de wedstrijd gebeurt. Daarbij is het uitgangspunt dat de competitie zo eerlijk mogelijk moet verlopen en een duel dus het liefst op het veld wordt beslist", aldus de KNVB. "De wedstrijd moet dan op de kortst mogelijke termijn worden hervat."

Het tijdstip is in overleg met de gemeente Amsterdam vastgesteld, aldus de voetbalbond.

Weinig trek

Feyenoord had te kennen gegeven weinig trek te hebben om het restant van het duel met Ajax pas in november uit te spelen. De club uit Rotterdam wilde dat de tussenstand van 0-3 ook de eindstand zou worden. Trainer Arne Slot van de kampioen vindt dat het gestaakte uitduel met Ajax sowieso tot competitievervalsing leidt.

"De KNVB heeft volgens mij nu drie opties", stelde hij zondag vlak nadat de wedstrijd was gestaakt. "Je kan uitspelen met publiek, dat lijkt me niet de meest reële optie. Dan blijven er twee opties over. Dan is eentje doorspelen zonder publiek en de ander is dat het een overwinning voor ons zal zijn. In beide gevallen is het competitievervalsing. Want Ajax speelde afgelopen donderdag en wij speelden afgelopen dinsdag. Niet alleen mentaal maar ook fysiek zou hun minste fase nu gaan aanbreken. De competitievervalsing is er sowieso al enorm, doordat dit gebeurd is."

Vuurwerk

Ajax stond zondag na een klein uur met 3-0 achter toen supporters van de club voor de tweede keer vuurwerk op het veld gooiden. Vervolgens besloot scheidsrechter Serdar Gözübüyük de ontmoeting, geheel volgens de regels van de KNVB, definitief te staken.

Na afloop was het enige tijd onrustig rond de Johan Cruijff ArenA. Een deel van de aanhang van Ajax bestormde de hoofdingang van de ArenA uit onvrede over het gevoerde beleid.

 


Door: ANP