Nageeye wint opnieuw marathon van Rotterdam in Nederlands record

14 April 2024, 12:39 uur
, Sport
mainImage
ANP

Abdi Nageeye heeft voor de tweede keer in zijn carrière de marathon van Rotterdam gewonnen. De 35-jarige hardloper deed dat in een Nederlands record van 2.04.45 officieel. Hij veroverde tevens voor de vijfde keer de Nederlandse titel.

Nageeye versnelde met nog een kilometer te gaan en liep toen weg van zijn medevluchter, de Ethiopiër Amedework Walelegn. Hij soleerde vervolgens over de Coolsingel naar de finish.

Nageeye deed hetzelfde als in 2022. Toen won hij als eerste Nederlander de hardloopklassieker door de Maasstad bij de mannen en liep hij een Nederlands record van 2.04.56. In de editie van zondag was hij nog wat sneller.

Hoog tempo

Het tempo van de kopgroep lag meteen na de start hoog. Het goede weer speelde daarbij zeker een rol, want met 12 graden en niet al te veel wind waren de omstandigheden gunstig. Nageeye zat meteen mee in de kopgroep, die halverwege de 42,195 kilometer een doorkomsttijd van 1.01.47 noteerde en daarmee nog keurig op het schema van het parcoursrecord lag (2.03.36). Walelegn, de Ethiopiër Birhanu Legese en de Kenianen Kenneth Kipkemoi, Enock Onchari en Lameck Too vergezelden Nageeye vooraan.

Acht lopers passeerden na zo'n 26 kilometer voor de tweede keer de Erasmusbrug. Nageeye ging keurig mee in het tempo, dat op dat moment nog door twee 'hazen' (gangmakers) werd bepaald. Na 30 kilometer waren nog vier man over vooraan: Nageeye, Legese, Walelegn en Kipkemoi. Ze leverden in op het parcoursrecord, maar bevonden zich wel op delen van het parcours waar de wind tegen stond.

Nageeye nam na 34 kilometer de leiding. De Nederlander liep de zwaarste kilometers van de wedstrijd aan kop, gebrand op het verbeteren van zijn Nederlands record. Hij drong in de slotfase de Ethiopiër Walelegn heel even de kop op, maar aan alles was te zien dat hij zich nog goed voelde. Hij stak zelfs een vuist op naar twee toeschouwers die zijn naam op de Nederlandse vlag hadden geschreven. Daarna zette hij aan voor zijn eindsprint.
 

 


Door: ANP