Voor de starter zonder rijke ouders blijft het knudde 

27 February 2024, 17:53 uur
Columns
mainImage

Gemeenteraadslid Erik Verweij van de Rotterdamse VVD zit er al klaar voor. Woensdag gaat hij voor de zoveelste maal waarschuwen voor de gevolgen van het te veel bouwen van sociale huurwoningen in Rotterdam. Volgens Verweij zit 53 procent van de Rotterdamse voorraad in de sociale huursector, in bezit van woningcorporaties en particulieren.

Dat vindt de VVD veel te veel. Er moeten daarom meer woningen in de hogere prijssegmenten worden gebouwd, zodat goedverdienende Rotterdamse gezinnen niet in Lansingerland of Barendrecht hun heil gaan zoeken.

53 procent is inderdaad wel erg veel sociaal.

Kloppen doet dat percentage echter niet. In werkelijkheid gaat het om 37,5 procent: de Rotterdamse woningcorporaties verhuren - stand 2023 - ruim 120.000 sociale woningen met een huur onder de 880 euro. Zestig procent van de inwoners komt op basis van zijn of haar inkomen in aanmerking voor zo'n woning. Gemiddelde wachttijd drie jaar.

Of er dus een tekort aan sociale huurwoningen is?

De Rotterdamse VVD vindt van niet, er zouden er zelfs te veel zijn! 

Lariekoek of niet? 

Verweij en zijn achterban - voor wie in Nieuw Kralingen, Vrijlandt, De Koer en andere vrijesectorprojecten nog behoorlijk wat duur aanbod beschikbaar is - worden op hun wenken bediend.  

Want als alles 'meezit', komen er minder of misschien zelfs helemaal geen sociale huurwoningen in bijvoorbeeld woontoren Codrico op Katendrecht. Door de recente forse verhoging van de grondprijs voor sociale huur dreigen de 150 appartementen, die Woonstad Rotterdam in Codrico wilde bouwen, dusdanig klein en Startmotorachtig te worden, dat het nog maar de vraag is of Woonstad daar nog zin in heeft. 

In Feyenoord City doet zich dat ook voor. Op veel grotere schaal. 

Er is nog meer goed nieuws voor de Rotterdamse VVD. 

Het ziet ernaar uit dat de woensdag in de raadscommissie bouwen en wonen te bespreken Woonvisie nagenoeg geheel intact blijft. Weliswaar moppert men. Vooral de oppositie. Maar Verweijs coalitievrienden Leefbaar Rotterdam, D’66 en Denk gaan niet aandringen op een drastische koerswijziging. Dat is jammer voor arme drommels, zoals huurders uit achterstandswijken aan de Coolsingel worden genoemd. Soit? Die gaan toch bijna nooit stemmen. 

De op oude, achterhaalde cijfers gebaseerde Woonvisie biedt geen enkele garantie dat het aantal sociale huurwoningen in Rotterdam niet zal afnemen. Zolang Leefbaar Rotterdam, D’66 en Denk dat 82 pagina’s tellende stuk niet richting shredder duwen, blijft de situatie voor iedere woningzoekende zonder zak geld en/of rijke ouders redelijk uitzichtloos. 

Blijven de woningcorporaties die Woonvisie eigenlijk nog wel steunen, dulden of accepteren? Hoe wankel, oliedom, dorps en asociaal moet een Woonvisie zijn om de corporaties ertoe te bewegen om tegengas te geven? Niet alleen in woord, maar ook in daad.