Uw zorg zal zorgverzekeraars een worst zijn

19 April 2023, 09:18 uur
Columns
mainImage

Ik schrijf deze column in de ochtend omdat ik dan wat milder ben. Gisteravond was ik woest. Nu alleen nog kwaad en ook al een hele tijd erg teleurgesteld in onze zorgbestuurders.

Het gaat om medicijnen die ik en u nog wel eens nodig hebben en waar artsen en apothekers veel zorg, kennis en tijd in steken. Wordt dat gewaardeerd? Nee, want er zijn (zorg)verzekeringen die bepaalde merken van hun lijst van vergoedingen halen.

Let op. Want dit is fout.

Ik slik bloedverdunners en cholesterolremmers van TEVA. Dat merk bevalt me. Veel beter dan de merken die ik heb moeten uitproberen toen TEVA om allerlei niet te bevatten redenen niet leverbaar was. Andere gaven problemen. De nieuwe bloedverdunner maagklachten en van de alternatieve cholesterolremmers kreeg ik kramp in mijn vingers en in de rechtervoorkant van mijn voet.

Dus TEVA.

Maar Interpolis van de RABO vergoedt per 1 april 2023 deze medicatie niet meer, omdat ze een overeenkomst met een ander merk is aangegaan. Dus wat doe ik? Ik maak bezwaar. Daar was m’n huisarts het mee eens. Roerend zelfs, dus verstrekte zij – ik heb een vrouwelijke huisarts - een recept met daarop het verzoek alleen TEVA te verstrekken. En ook de apotheek snapte het.

Maar die vertelde me wel het opmerkelijke verhaal dat het advies van apothekers niet telt en dat apothekers meer dan eens verplicht worden om medicijnen te leveren van merken waar zij zelfs grote twijfels over hebben.

Met andere woorden, je bent apotheker, en daar heb je voor gestudeerd, ook diploma’s gehaald, je hebt gezworen u en mij de beste zorg te verlenen, maar dan word je – zodra kennis handel wordt - door de verzekeraar onder druk gezet en uitgeknepen. Nederland, 2023. Het gebeurt.

(Zorg)verzekeringen zijn dus eigenlijk gewoon ordinaire schadeverzekeringen, die deskundigheid in de wind slaan. Ze gaan voor de poen.
Tijdens mijn bezwaargesprek met de verzekeringsdeskundige werd het me duidelijk dat ik moest aantonen welke stoffen in het nieuwe merk mijn allergie opwekt. Een bewijs dat ik natuurlijk niet kon leveren en de vrouwelijke verzekeringsdeskundige was ook niet bereid om een paar weken bij me in te komen wonen om het zelf te kunnen constateren. Kortom mijn bloedverdunners en cholesterolremmers moet ik nu zelf betalen.

Nederland, 2023.

Er komen – blijkt - trouwens heel veel klachten binnen van patiënten die medicijnen moeten slikken waarmee ze in grote problemen komen. Vooral ouderen. De schrik zit er al in bij een andere kleur. Allemaal veroorzaakt door de macht van de zorgbestuurders die zonder schuldgevoel en empathie de dukaten de voorkeur geven boven kennis en intelligentie. Uw zorg zal deze psychopaten een worst zijn.

Geef mij maar gewoon ons oude ziekenfonds weer terug! Dat was in ieder geval een stuk menselijker.