Albrandswaards Dagblad | Stadionreligie: rampenplan en rampenfonds

Stadionreligie: rampenplan en rampenfonds

mainImage

De Rekenkamer Rotterdam heeft veel kritiek op de deelname van de gemeente Rotterdam aan het nieuwe Feyenoord-stadion als belangrijk onderdeel van het project Feyenoord City. De Rekenkamer heeft bedenkingen op diverse onderdelen van het plan en vindt onder meer dat er onvoldoende publiek belang is om de toegezegde 40 miljoen aan aandelen te rechtvaardigen.

Ik kreeg het rekenkamer rapport gisteren onder ogen en las de bevestiging van wat ik eigenlijk al een hele tijd wist: De gemeenteraad was weer eens niet goed geïnformeerd.

De Feyenoord City-paus is oud-wethouder Adriaan Visser en hij heeft in Carl Berg een kardinaal, die we eigenlijk kunnen benoemen als de uitvinder van de raadsenquêtes. Ik kan me namelijk weinig raadsenquêtes herinneren waar ik Carl niet heb zien langs komen. Vanavond (vrijdag) kan men hem live bewonderen via het gemeentelijk RIS-kanaal als hij aan de tand gevoeld wordt over de zeperd van het Warmtebedrijf. Toeval? Welnee.

Carl Berg was jarenlang de grote financiële man binnen de gemeente Rotterdam en de koorknaap van oud wethouder Adriaan Visser en kreeg als beloning voor zijn trouwe diensten een mooie baan als financiële man binnen Feyenoord City.

Berg had als corebusiness het kerkenzakje vullen met donaties die dit megalomane plan Feyenoord City moesten financieren. En dat was nog niet zo makkelijk. Weinig enthousiasme namelijk. Met uitzondering dan van de mensen die er aan gingen verdienen en verder de slecht voorgelichte meerderheid van de gemeenteraad.

De vrienden van Feyenoord trokken niet de flappen die Carl en Adriaan hadden verwacht. Ook de banken stonden niet in de rij en tenslotte werd ook de gemeenteraad steeds vervelender: er moesten voortgangsrapporten komen! En die waren die niet zo positief als zij wilden. Dus? Wat doe je dan? Dan gooi je er zo’n onderzoeksbureau tegen aan. Kost een paar centen, maar dan schrijven ze ook precies wat je opgeschreven wilt hebben.

Wel iets te doorzichtig, dus even opschonen en voilà, op een goed moment komt de Rekenkamer. Je kon er op wachten.  

Iedereen weet nu wel dat het bouwen van een nieuw voetbalstadion een rampenplan is en bij een rampenplan hoort een rampenfonds. Dat heet dan onderzoek en aanbesteding! Daar wordt dan Goldman Sachs voor ingevlogen. Met als gevolg een joekel van een lening bij dit oude schurkenpaleis van 17,5 miljoen euro en die worden er dan in 2 jaar doorheen gejast. Ook nog met het risico dat je de Kuip ermee verspeelt. Knap werk. 

Het beroemde spreekwoord beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald is hier wel op zijn plaats. Wel jammer dat er al zoveel geld verdampt is.