Rechterlijke uitspraak doet horeca beven

16 March 2018, 09:28 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Rechterlijke uitspraak doet horeca beven

Een paar weken geleden was er een rechterlijke uitspraak die de Nederlandse horeca deed beven. Clean air Nederland (CAN) had een zaak aangespannen tegen de Nederlandse staat dat rookruimtes (in de horeca) tegen de afspraken waren van de Nederlandse Overheid met de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). De uitspraak van de rechter kwam erop neer dat de rookruimtes in de horeca inderdaad tegenstrijdig zijn met het Kaderverdrag en dus verboden zouden moeten worden. Opvallend detail; rookruimtes in publieke ruimtes zijn niet in strijd met dit verdrag.
Ook bij mij kwam de uitslag van deze rechtszaak als een schok. Zeer veel horecabedrijven hebben de afgelopen jaren, nadat het rookverbod in de horeca van kracht werd, veel geld geïnvesteerd in speciale rookruimtes voor hun (rokende) gasten. Daar waar veel bedrijven het al zwaar hadden door de crisis, moest flink geïnvesteerd worden, om toch zoveel mogelijk alle gasten te behouden en tevreden te stellen. Na een aantal zware jaren voor de horeca krabbelden veel bedrijven langzaam net weer op.
En ineens kwam daar deze rechterlijke uitspraak die alles op zijn kop zet. Wat moeten wij (horecaondernemers) hiermee? Niemand die het weet. Ook de overheid heeft nog geen passend antwoord gevonden op de uitspraak. Maar neem van mij aan dat de uitspraak bindend zal zijn en horecabedrijven hun investeringen letterlijk in rook op zien gaan.
Nu ben ik geen voorstander van roken. Ik rook niet, weet dat het ontzettend slecht is en hoop dat er steeds minder mensen gaan roken. Ik ben echter ook gastheer in mijn horecabedrijven en heb ook met rokende gasten te maken die ik niet wil uitsluiten. Ik wil ook deze gasten in de watten leggen. Ook voor deze gasten wil ik gastvrij zijn. Daar moet ik als ondernemer toch mijn eigen keuzes in kunnen maken? Niet dat ik terug wil naar een horeca waar vrij gerookt kan worden. Alsjeblieft niet. Ik kom graag in Oostenrijk maar qua rookbeleid lopen ze wel erg achter. Daar mag in veel horeca nog gewoon gerookt worden met als resultaat dat je als een soort doorgerookte paling thuis komt na een gezellige après-ski. Nou die après-ski is ook gezellig als er niet overal gerookt wordt. Maar ik moet als horecaondernemer wel vrij zijn om de rokende gasten ook ter wille te zijn. Daar past dus een eigen rookruimte of rookgebied juist goed bij.
Ook op de terrassen zou ik graag dat onderscheid willen maken. Daar denken we bij Abel en Tasman nu na over gedeeltelijk rookvrije terrassen. Ik ben wel erg benieuwd wat mijn (rokende) gasten hiervan vinden?

Remco Abel