Ook rechters moeten een volkscorrectie niet aan hun laars lappen

31 December 2024, 20:59 uur
Columns
mainImage

Als gevolg van een rechterlijke uitspraak moet asielminister Marjolein Faber ook na 1 januari 2025 de bed-bad-broodopvang in Utrecht bekostigen. De uitspraak is na een soortgelijke uitspraak in Rotterdam een nieuw streepje door het gewenste einde van de Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen (LVV).

Ik las dit in De Telegraaf nadat honderd uitgeprocedeerde vreemdelingen in Utrecht bezwaar hadden gemaakt tegen het kabinetsbesluit om de financiering van de LVV te stoppen. Daarmee weegt de rechtbank Midden-Nederland het belang dat de vreemdelingen op straat belanden zwaarder dan het financiële belang van het ministerie van Asiel & Migratie.

Ik vind dat de rechters hier de wereld op z’n kop zetten. Dat vind ik trouwens ook van de standpunten van D66, dus ontkom ook ik er helaas niet aan om een link te leggen. Ik wil dat niet, hou me ten goede, maar ze maken het er zelf naar. Rechters geven aan een kwestie soms een politieke draai en dat is tegen het principe van de trias politica.

Als asielzoekers zijn uitgeprocedeerd is het einde verhaal. Daarna wordt illegaliteit een onrechtmatige daad. De Bed Brood en Bad-regeling is dan ook voor deze groep totale idioterie, omdat handhaving hiervan na afwijzing alleen maar een aanzuigende werking heeft.

Met de opkomst van de BBB en het electoraal verdikken van de PVV signaleerde Nederland in 2023 dat ongebreidelde migratie niet langer meer kon. Als gemeenten met een linkse signatuur vervolgens zo’n volkscorrectie willens en wetens aan hun laars lappen is dat incorrect en bovendien ongepast naar andere gemeenten die wel accepteren dat asielzoekers op een gegeven moment zijn uitgeprocedeerd.

Procederen tegen wettelijk vastgelegde afspraken is big business. Er worden dus zakken mee gevuld. Als vervolgens bovendien rechters meegaan in dat protest gaan de kosten daarvan naar u. Lelijker gezegd: dat is gelegaliseerde roof.

De scheiding der machten wordt ook wel trias politica genoemd. Dat betekent dat de wetgevende, de uitvoerende en de rechtsprekende macht in een land bij verschillende instellingen moeten liggen.

De trias politica is bedacht door de Franse filosoof Charles baron de Montesquieu (1689-1775). Montesquieu was heel belangrijk voor de ontwikkeling van de rechtsstaat. Hij vond de vrijheid van de inwoners van een staat erg belangrijk, en hij zag in dat personen of organisaties met veel macht vaak misbruik maken van hun macht. Daarom kwam hij met het idee om de macht te verdelen. Het gevaar van machtsmisbruik is dan minder groot.

Helaas is de scheiding der machten niet zo strikt geregeld, ook in Nederland niet.


- Dries Mosch was raadslid van Rotterdam van 2002 tot 2028, waarvan de laatste vier jaar nestor