Milieu-spagaat

9 March 2018, 13:51 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Milieu-spagaat

Kan je mij wellicht adviseren?
Ik zit al een tijdje in een spagaat, een milieu-spagaat. Graag draag ik mijn steentje bij om het milieu in de wereld beter te maken en om opwarming van de aarde tegen te gaan, te stoppen. Daarvoor probeer ik zoveel mogelijk mijn afval gescheiden aan te leveren, rijd ik de kilometers in het dorp elektrisch, sta ik bewust niet te lang onder de douche en laat ik het licht niet onnodig aan. Ook eten we de laatste jaren minder vlees. Allemaal kleine beetjes.Ik houd echter ook erg van een mooi stuk vlees en ik vind het ook erg leuk om op vakantie te gaan naar het buitenland. Wintersport met de benzineauto, zomervakantie met het vliegtuig. Ook wil ik dat mijn gasten in Abel en Tasman niks tekort komen. Dus verwarm ik een (slecht geïsoleerde) serre, stook ik gashaarden voor de sfeer en kunnen gasten een elektrische heater aandoen als ze het koud hebben onder de veranda.
En dan het afval dat we produceren. Daar word ik soms triest van. Ik wil mijn bedrijfsafval ook graag gescheiden aanleveren. Dat kan met glas en karton, met plastic echter niet. Al met al laat ik dus nog een flinke milieu-footprint achter.
Hoe kan ik mijn milieu-geweten verlichten? Stoppen met vakantie? Geen vlees meer eten? Geen verwarming meer in de serre? Stoppen met het bedrijf?

Remco Abel