Links juicht wel erg snel over het socialer maken van Feyenoord City

3 July 2024, 08:47 uur
Columns
mainImage

PvdA en GroenLinks in Rotterdam zijn er trots op dat ze voor elkaar hebben gekregen dat er ‘minimaal 100 extra sociale huurwoningen’ in Feyenoord City komen. Het zouden er volgens de twee partijen zelfs honderden extra kunnen en moeten worden. Heel optimistisch. Dat wel.

Van de 9500 woningen in Feyenoord City komen er ‘tussen de 2.000 en 2.159 woningen in het sociale segment’, aldus Stadsontwikkeling. “Dat is inclusief het aantal in de motie die onlangs door de Gemeenteraad is aangenomen”, laat een woordvoerder weten.

Omgerekend gaat het om 22 procent sociaal in Feyenoord City. Dat is twee méér dan het tot 2026 geldende stedelijke gemiddelde streefdoel van 20 procent. Prachtige score nu.

Na 2026 moet er in Rotterdamse nieuwbouwprojecten echter 25 procent sociaal worden gerealiseerd. Die ‘tussen de 2.000 en 2.159 woningen in het sociale segment’ staan er niet vóór 2026. En dan heb je over twee jaar met 22 procent opeens drie procent minder dan wat de stad eigenlijk zou willen. Een minder prachtige score…

Ach, het is maar cijfergeneuzel. Op de Coolsingel 40 worden ze er niet warm of koud van.

Dat geldt ook voor het feit dat de nu nog minister Hugo de Jonge vindt dat de gemeente zich ten onrechte rijk rekent met het aantal sociale huurwoningen van woningcorporaties. Er zijn volgens de naar het burgemeesterschap lonkende Katendrechter 115.599 sociale corporatiewoningen met een huur onder de 880 euro in Rotterdam. De gemeente hanteert echter een - omstreden achterhaald - getal van 124.456. Een verschil van bijna negenduizend. Soit.

Als Feyenoord City - optimistische schatting - in 2030 helemaal klaar is, zal Rotterdam nog slechts circa 35 procent echte sociale huurwoningen over hebben. Of zelfs minder. Dat percentage zal nog altijd ruim boven het landelijk gemiddelde liggen. Maar in een stad waar momenteel 61 procent van de bewoners weinig genoeg schijnt te verdienen om aanspraak te kunnen maken op zo’n sociale huurwoning, is het natuurlijk ontoereikend. Valt weinig tegen in te brengen.

Om dat argument te ontkrachten is het misschien handig als de VVD eens gaat uitzoeken of die 61 procent inmiddels ook niet achterhaald is. Kunnen de liberalen aantonen dat dat percentage weinig-genoeg-verdieners veel lager is, dan hoeft men zich minder te generen als raadsleden Verweij en Van Dommelen weer eens vurig gaan bepleiten dat er veel meer duurdere woningen bij moeten komen in Rotterdam, omdat er al genoeg sociale zijn.