Lekker parkeren naast de incheckbalie

24 May 2023, 08:50 uur
Columns
mainImage

Ik ken Rotterdammers die om 10 voor 7 de wekker zetten en om 10 voor 8 naar Ibiza vliegen. Daar zitten hele groene jongens bij. Of Erdogannetjes die even in Turkije naar de tandarts gaan. Een klein ronkend aanloopje op de startbaan en voordat je het weet hang je tussen de wolken.

Nu dan even niet vanwege het mysterieuze gebrek aan vliegtuigen, maar normaal gesproken kan je je auto op Zestienhoven naast de incheckbalie parkeren. Dat is toch heerlijk. Ik vlieg nooit meer, maar alleen al het idee.

Ik was het dan ook helemaal eens met de VVD toen hun laatste conservatieve hap kort voor hun dood ouderwets een stapeltje bankbiljetten liet ritselen voor een filmpje waarin de luchthavens werden aangeprezen. GroenLinks en D66 waren bij het zien van die reclamespot helemaal van streek.

Daarom moest verkeersminister Harbers er afgelopen zondag bij WNL aan te pas komen om de schade te herstellen met een opsomming van allerlei toekomstige varianten op de elektrische auto. Hij had ze allemaal uit z’n hoofd geleerd en de vader van de Rotterdamse wethouder Vincent Karremans had hem geëxamineerd. Dat is een leraar. Bovendien een briljante ex-voetballer.

Dus al die omroepen en politici kunnen nou wel denken dat ze de kleine achtergrondjes kennen: nee dus. Daarom starten enkele veteranen binnenkort een podcast om de jeugd van de laatste echte historische wetenswaardigheden te voorzien, anders gaan die met de dood het graf in. 

Ik doe mee. Lekker op alles kankeren. We hebben al een titel: de Lachebekjes.

Afgelopen maandag bijvoorbeeld dronk ik op een terras een biertje met mijn favoriete Tweede Kamerlid Barbara Kathmann en toen moest ik zelfs haar omstandig uitleggen dat de Weense blueszanger Ernst Happel junior, die naast me zat en met wie ik al 50 jaar bevriend ben, de zoon was van een Feyenoord-trainer aan wie Arne Slot in de verste verten niet kan tippen. Happel senior won met Feyenoord de Europa Cup, de Wereld Cup en bracht daarna achtereenvolgens ook Club Brugge, Standaard Luik en HSV Hamburg Europees in poleposition. Daar is Slot een hele kleine jongen bij.   

Ik dwaal af.

Mark Harbers noemde zoveel GroenLinkse ideeën op dat zelfs dat presentator Rick Nieman hem ongeïnteresseerd onderbrak. Dat bevestigde dat de verzuiling in Nederland nooit is opgehouden. WNL is VVD. Zonder te kijken weet Johan Derksen uit z’n hoofd ook precies wanneer OP1 onder auspiciën van de zwartekousenkerk valt.

Lokaal is dat ook het geval. Burgemeester Aboutaleb heeft in Rotterdam ook z’n eigen zender. Geef hem eens ongelijk. Het Rijk betaalt.

Met subsidie is echt alles te koop. Daarom kunnen in Rotterdam ook GroenLinks, PvdA, D66, BIJ1, Volt, Partij voor de Dieren en Denk ook zo makkelijk hun boodschap kwijt.

En rechts Rotterdam? Dat heeft van de journalistieke subsidiepot nog nooit een studie gemaakt. Niemand weet de weg. Werkelijk niemand.

Behalve Marianne van de Anker dan.