Lang leve de Rotterdamse luchthaven, GroenLinks

7 November 2022, 09:26 uur
Columns
mainImage

De publieke tribune in de raadzaal van het Rotterdamse stadhuis hangt als een balustrade boven de hoofden van onze lokale politici. Snel gevouwen papieren protestvliegtuigjes van de knokploeg Extinction Rebellion zouden zelfs de desk van de burgemeester kunnen bereiken, zo hoog is daar het luchtruim.

Maar de burgemeester was er niet donderdag toen de groei en de herrie van de luchthaven ter sprake kwam. Op zijn stoel zat een plaatsvervangende voorzitter van de raad. Een routinier van Leefbaar. Standwerker van beroep. Hij keek nieuwsgierig op z’n blaadje naar het onderwerp, toen naar de tribune en dacht: attenojeleine, een heel nest GroenLinks. Terstond nam hij zijn voorzorgmaatregelen en riep: wie koert, gaat de zaal uit.

Op de perstribune schoof ik wijs twee plekjes op, want een busje verf is tegenwoordig gauw gegooid.

GroenLinks wil de Rotterdamse luchthaven tot de laatste hangar afbreken. Dus rees hun raadslid Judith Bokhove uit haar zetel en fotografeerde haar fans. Driekwart familie natuurlijk. Alleen twee vreemden zwaaiden terug. Die dachten dat zij Jinek was.

Van GroenLinks moet Rotterdam The Hague Airport een groene woonwijk worden. Rotterdam The Hague Vinex. Een nieuw Ypenburg met grasveldjes die nooit gemaaid mogen worden. Grassprieten, speenkruid en brandnetels ineen gestrengeld tot één familie en waar je met je poten van afblijft. Zo’n wijk. Zo’n lelijke moderne woonwijk met groen wc-water. Stapelwoningen met wc-papier dat twee keer gebruikt kan worden en simsalabim van wit, naar bruin toch in groen verandert. Verder douches waarin je ’s morgens van Jesse Klaver zingend moet urineren en de thermostaat op 16 dankzij de groene stroom die de koopmansfamilie van Judith in de aanbieding heeft.

En? Werd het gelazer donderdag? Is er gegooid? Moest Van Schaik ingrijpen?

Nee. Geen spat ellende. Op de tribune zaten Schiebroek en Hillegersberg. Keurige lui. De sjiek van de stad. Gemiddelde leeftijd 60 jaar. Alle vrouwen waren ’s morgens nog naar de kapper geweest. En allemaal ouderwets tevreden met de belofte van charmeur en mobiliteitswethouder Karremans dat hij binnenkort met hun wijkraad het vliegtuiglawaai nog eens persoonlijk komt opmeten. Hij neemt gebak mee. Bovendien komt hij op de fiets, want hij woont dichtbij.

En als de directie van Zestienhoven slim is laten ze elk jaar een paar gratis chartertjes naar Malaga vliegen en geven ze de VVD-er symbolisch vast een paar jofele tickets mee.

Soms zijn problemen ook nog op te lossen zoals dat vroeger nog heel erg gebruikelijk was. Toen bestond GroenLinks nog niet.