Albrandswaards Dagblad | Heilige huisjes

Heilige huisjes

mainImage
Heilige huisjes

Het lijkt een trend. Alle heilige huisjes moeten omver of heel kritisch bekeken worden. We hebben de zwarte Pieten discussie. Onze helden die onder de loep worden genomen. En dan nu de twee minuten stilte op 4 mei. Ook bij dit traditionele moment van bezinning menen sommige mensen dat het ‘anders’ moet.
Nu ben ik niet pertinent tegen dit soort bezinning. Wel vraag ik mij af of de manier waarop gerechtvaardigd is. Je kan en mag het ergens niet mee eens zijn maar om nu opzettelijk mensen voor het hoofd te stoten.
Is die hele pieten discussie an sich niet voldoende geweest om mensen bewust te maken van ons verleden? Moet je dan per se zo'n traditie om zeep helpen en mensen, een volk, een traditie afpakken?Is het vermelden en benoemen van onzuiverheden bij onze ‘helden’ niet voldoende? Moet je dan ook meteen de straatnamen wijzigen?
Is het aanstippen van herdenkingspunten van 4 mei en de discussie over wie je wel en niet herdenkt niet voldoende? Moet je dan ook zo'n moment verstoren? Willens en wetens mensen in hun ziel raken? Pijn doen?
We leven in dit kleine landje met heel veel mensen en even zoveel meningen. Laten we dat in harmonie blijven doen en elkaar met respect voor elkaars mening blijven behandelen.

Op 4 mei zijn wij twee minuten stil....

 


Foto: Digitaal Dagblad