Gefeliciteerd Caroline, maar het gaat nu pas beginnen

16 March 2023, 13:40 uur
Columns
mainImage

De politiek redacteur van de Telegraaf (VVD) zei het bij WNL na het bekend worden van de voorlopige verkiezingsuitslag: Het is allemaal twintig jaar geleden begonnen in Rotterdam.

Vaak horen mijn vrouw en ik dat wij met het oprichten van Leefbaar Rotterdam een geweldige prestatie hebben geleverd. Ik antwoord dan vaak: ”Onze belangrijkste verdienste is, dat we ondanks de moord op Pim en de vier jaar durende journalistieke hetze, bij de volgende verkiezingen weer veertien zetels haalden.” Leefbaar Rotterdam is de enige ledenpartij in het rechter politieke spectrum, die en bestuurlijke ervaring heeft en zich heel duidelijk heeft gehandhaafd. Hoe we dat gedaan hebben willen we graag met de BBB van Caroline delen.

Eenheid behouden

Laten we voorop stellen dat de ervaring van Leefbaar Rotterdam uniek was en dat hopelijk ook blijft. Nog nooit werd in ons land een fractievoorzitter uit het leven gerukt. Daarvoor had Pim Fortuyn al enkele belangrijke tips gegeven.

“Je moet een mentalcoach nemen Ronald” zei hij. “Alleen red je het niet met zo’n gemêleerd gezelschap. En niet zo’n softe,” voegde hij er aan toe. Zo gezegd zo gedaan. Met niet soft bedoelde hij een man die niet bang is de waarheid te zeggen en die de kool en de geit niet wenst te sparen.

Na enkele weken zoeken vonden zo’n man, die van enorme belang bleek te zijn. Zo leerden hij ons na de vergadering even bij elkaar te gaan zitten en de gevoelens van ongenoegen of genoegen te ventileren. De moeilijkheid bleek hem vooral te liggen in de geldingsdrang van sommige fractiegenoten. Plotseling en bij verrassing gekozen wilden ze graag laten zien dat hun hoge plek op de kieslijst op een misverstand berustte. Ze lieten zich erg graag gelden. De BBB krijgt nu twaalf van die gezelschappen. Twaalf coaches?

De pers

Een ander probleem was de altijd aanwezige en vaak vijandige pers. Het is ook moeilijk om als nieuwbakken politicus sterk in je schoenen te staan. Plotseling heeft men belangstelling voor je mening en die mening komt daarna ook nog op het scherm of in de krant. De verleiding om zaken te bespreken die niet in je portefeuille zitten, bleek erg verleidelijk en leidde tot conflicten, die daarna ook nog eens publiekelijk de revue passeerden.

Goede afspraken en een cursus omgaan met de pers zijn dus onontbeerlijk. “Het wordt een constant gevecht tegen je ijdelheid,” vertelde Pim. Toen ik hem lachend zei: “Nou, dat moet jij zeggen”, antwoordde hij: “Juist daarom kan ik het weten!”

Dus Caroline stuur ze naar cursus.

Besturen

Wil je binnen ons politiek bestel iets bereiken, dan moet je compromissen sluiten. Volgens prof. Pieter Tops* hebben wij in Rotterdam een geweldige prestatie geleverd. Dan kon alleen met onze coalitiepartners. Bij het smeden van de coalitie werkte Pim op de achtergrond hard mee. Toen hij voorstelde om het CDA en de VVD ieder twee wethouders te geven en ons slechts drie (fractieverhouding 16-5-4) maakte ik aanvankelijk bezwaar. “Zij moeten bij een breuk meer te verliezen hebben dan wij,“ maakte Pim me duidelijk. Door ons genereuze gebaar leken de aanvankelijk afhoudende CDA en VVD ook gretig om mee te besturen.

Dus Caroline: Wees blij met je overwinning, maar haal - de hun wonden likkende - potentiële coalitiepartners niet het vel over de neus. Wees genereus; dan kan je ook eisen stellen.

Laatste tip

Op onze fractievergaderingen werd niet gedronken, maar daarna bleven we vaak gezellig nababbelen. In die vergaderingen werden de meningen getoetst en mocht kritiek op collega’s worden geven. De voorzitter (niet ik) leidde alles in goede banen en lette goed op de eenheid. Toch gebeurde het wel dat collega’s zich tijdens de vergadering geërgerd hadden of hun zegje niet hadden kunnen doen. Dat leidde vaak tot, dat ik met wat fantasie “l’esperit de p.c.”** noemde. Eenmaal thuis met een borrel naast het toetsenbord werd alsnog via de mail even uitgehaald of zijn/haar gram gehaald. Bijna funest, omdat deze mailtjes tot conflicten leidden. Na een paar maanden spraken we af niet meer te mailen na de vergadering.

Dus Caroline, er is nog veel werk aan de winkel; het gaat eigenlijk nu pas beginnen. Je kan via het fractiekantoor van Leefbaar Rotterdam mijn telefoonnummer krijgen 😉

 

* Regimeverandering in Rotterdam. Prof. Dr. P. Tops UvT. In mijn exemplaar heeft prof Topps geschreven. Er is iets moois gebeurd in Rotterdam

** Vrij naar de uitdrukking: l’esperit de l ‘escalier