Albrandswaards Dagblad | Feyenoord heeft een muitende trainer

Feyenoord heeft een muitende trainer

mainImage

Bij Feyenoord is het nooit saai. Maar wat er nu toch aan de hand is? De hoofdtrainer is openlijk aan het muiten. Je verzint het niet, maar de feiten spreken voor zich. De houding van Jaap Stam valt op maar één manier uit te leggen: hij trekt volledig zijn eigen plan, en heeft maling aan de mensen met wie hij moet samenwerken.

Het meest duidelijke voorbeeld van Stams eigengereide aanpak, is de wijze waarop hij omgaat met Renato Tapia. Technisch directeur Sjaak Troost heeft Tapia op genadeloze wijze afgeserveerd. De Peruviaanse voetballer heeft nog een contract voor één jaar. Omdat hij in drieënhalf jaar Feyenoord nooit kans heeft gezien om door te breken, wil Troost hem van de hand doen. En dit heeft hij in de publiciteit ondubbelzinnig duidelijk gemaakt: Tapia moet vertrekken.

Maar Tapia wil helemaal niet weg. Hij wil het jaar bij Feyenoord volmaken, om daarna als transfervrije speler flink te kunnen cashen. Bij elke andere club zou Tapia op de tribune terechtkomen. Maar wat doet Jaap Stam? Hij laat weten dat Tapia “een volwaardig lid van de selectie” is en geeft hem een basisplaats. Op de officiële website van Feyenoord was toen al melding gemaakt van “een goed gesprek” tussen de voetballer en de clubleiding. Maar toch. Het komt heel vreemd over allemaal.

Dan de roep om versterkingen. Stam heeft de afgelopen weken te pas en vooral te onpas aangegeven dat hij de selectie wil versterken. Wat een verschil met zijn voorganger Giovanni van Bronckhorst, die onder alle omstandigheden naar buiten toe verklaarde dat hij het met de beschikbare spelers zou doen. Roeien met de riemen die je hebt. Dat is de houding die een hoofdtrainer van Feyenoord past. Als Stam behoefte heeft aan versterking, moet hij dat intern bespreken, en niet met de media.

Vorige week verkocht Feyenoord Jerry St. Juste. Stam was het daar kennelijk niet mee eens, zo kort voor de belangrijke Europese wedstrijd tegen Dinamo Tbilisi. En ook dit deelde hij gemakshalve met de media tijdens een persconferentie. Opnieuw brak Stam dus met de ongeschreven regel dat je kritiek intern houdt, om eventuele onrust niet onnodig verder aan te wakkeren.

Het laatste staaltje van “hakken in het zand” toonde Stam zondag na het teleurstellende gelijkspel in en tegen Heerenveen. Vorige week contracteerde Feyenoord de Schotse verdediger George Johnston van Liverpool. Dirk Kuijt, die jarenlang bij Liverpool speelde, heeft bij deze transfer een belangrijke bemiddelende rol gespeeld. In Friesland zette Stam Johnston op de bank. En wat zei de trainer na afloop tegen de media? “Uiteindelijk moeten we gaan kijken hoe zijn kwaliteiten zijn en of we die ook in kunnen gaan passen.”

Het zijn woorden van Feyenoords hoofdtrainer over één van zijn nieuwe aanwinsten: we gaan kijken hoe zijn kwaliteiten zijn en of we die kunnen gaan inpassen. Daarmee zegt Stam impliciet dat Johnston volgens hem misschien niet goed genoeg is voor Feyenoord, en dat het nog maar de vraag is of hij wel in de speelwijze past. Alsjeblieft, dankjewel.

Wat een krankzinnige uitspraak over een zojuist gecontracteerde speler. Per ongeluk kan het niet zijn, want Stam is gepokt en gemazeld in het internationale voetbal. Hij weet donders goed hoe hij de media moet bespelen, en wat de impact van zijn uitspraken is.

Stam is pas net begonnen bij Feyenoord. Een fijne start is het niet. In de eerste plaats sportief niet. Maar daarnaast lijkt nu al sprake van een gebrek aan chemie tussen deze hoofdtrainer en andere belangrijke pionnen binnen de club, onder wie Sjaak Troost en Dirk Kuijt. Stam en Feyenoord moeten ervoor waken dat niet in recordtempo een onwerkbare situatie gaat ontstaan.

 

De journalist Boudewijn Warbroek (1963) bezoekt wedstrijden van Feyenoord sinds 1975. Hij werkt als vrijwilliger voor supportersmagazine Hand in Hand en Stadion Sport Nieuws, en schreef mee aan ruim tien boeken over Feyenoord.