Examen op de schop

30 March 2018, 11:07 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Examen op de schop

De VO-raad adviseert om het eindexamen op middelbare scholen te vernieuwen. Ik ben het daar helemaal mee eens.
Er wordt nog steeds gewerkt met een eindexamensysteem uit 1968. Hoog tijd om daar verandering in te brengen dus. Het mag allemaal wel wat flexibeler, meer op de persoon ingericht. Natuurlijk zal ik mijn eigen examentijd nooit vergeten. Het hele jaar draait om een paar weken, tentamens en examens . Best spannend, gezamenlijk in een groot gymlokaal. Iedereen in opperste concentratie.
Maar deze manier van examen doen is gebaseerd op de grote gemene deler, een gemiddelde groep. Gebaseerd op een gemiddelde leerling. Maar er is natuurlijk helemaal geen gemiddelde leerling. Ieder heeft zijn vakken waar hij goed, minder goed of slecht in is.
De VO-raad stelt nu voor om de vakken verdeeld over het jaar af te kunnen ronden, zodat er meer verdieping kan komen in onderwerpen. Goed plan. Ik stel daarnaast voor om per vak het examen aan het niveau aan te passen. Ben je goed in bijvoorbeeld Engels dan kan je dat op VWO niveau doen en ben je niet goed in wiskunde dan kan je dat op MAVO niveau doen. Zo haal je het beste uit leerlingen, worden ze gemotiveerd het beste uit zichzelf te halen en gaat het niveau omhoog.
Goed idee of kleven er nadelen aan?