Albrandswaards Dagblad | Euthanasie voor Bokito?
mainImage

Euthanasie voor Bokito?

7 februari 2021, 14:58 uur
Columns

Euthanasie voor Bokito? Het zal wel een broodje aap verhaal zijn! Of toch niet? Wethouder Wijbenga zegt in de beantwoording van schriftelijke vragen van Leefbaar Rotterdam: ‘Onvermijdelijk zal de Diergaarde-zeer tegen haar zin- dan tot euthanasie moeten overgaan. De inzet van Blijdorp om te komen tot een reorganisatie en harmonisering van de arbeidsvoorwaarden is dan ook groot.’

Inmiddels heeft de wethouder zijn woorden afgezwakt, maar interessant is of hij dit nu zelf heeft bedacht of dat deze woorden hem zijn aangereikt door de directie van Blijdorp! Of zijn de woorden bedoelt om de reorganisatie door te drukken? Geen reorganisatie, dan euthanasie van de dieren!

Niet alleen de dieren dreigen het slachtoffer te worden van de gevolgen van de gemeentelijke corona-lening, maar ook het personeel van Blijdorp. Het blijkt namelijk dat de gevolgen van de voorwaarden - opgesteld door Deloitte - die zijn verbonden aan een gemeentelijk corona lening van €10 miljoen, grotendeels worden afgewenteld op het personeel. Nou is het in tijden van crisis niet ongewoon dat het personeel ook een steentje moet bijdragen, maar 20% salaris inleveren of ontslag? Medewerkers krijgen ontslag aangezegd en mogen volgens weer solliciteren naar hun oude functie, maar dan onder aanmerkelijk slechtere voorwaarden.

Als we naar het grotere plaatje kijken, dan valt op dat Blijdorp pre-corona over de afgelopen jaren gemiddeld jaarlijks onder de streep slechts een paar ton overhield. Dat is natuurlijk veel te weinig om een dierentuin duurzaam te runnen. Denk alleen al aan de benodigde renovatie van het rijksmonument de Rivierahal in Blijdorp, welk alleen al miljoenen gaat kosten.

Als we naar andere publiekstrekkers in Rotterdam kijken - zoals Boijmans en het Rotterdams Philharmonisch Orkest - dan krijgen die tientallen miljoenen subsidie per jaar. Blijdorp echter maar 8 ton voor natuureducatie. Dit is toch gek, want Blijdorp trekt drie keer zoveel bezoekers dan Boijmans en het Rotterdams Philharmonisch Orkest samen!

Maar goed. Als de directie dan meent dat het bezuinigen op personeel de enige optie is om te voldoen aan de door het Rotterdamse college opgelegde leningsvoorwaarden, dan zal de directie toch wel het goede voorbeeld geven? Nee hoor! De directeur heeft zelfs in 2019 nog een riante salarisverhoging gehad en doet niet mee aan de bezuinigen. Wat een gebrek aan leiderschap…

En de wethouders? Die verschuilen zich achter de raad van toezicht. Heel erg verdrietig, deze beestenbende.

Als we straks met z’n allen gevaccineerd zijn en het normale leven weer doorgang kan vinden, zijn de 1.5 miljoen bezoekers van Blijdorp zo weer terug. Wat is er dan veranderd? De dierentuin is dan efficiënter gerund, met minder en goedkoper personeel en veel geoutsourcete diensten die voor een habbekrats de dierentuin draaiende mogen houden. Gemeenteraadslid Ruud van der Velden, van de Partij voor de Dieren, vergeleek het houden van dieren in diergaarde Blijdorp met de slavernij. Ik vul deze vergelijking wat anders in. In Blijdorp hebben we straks moderne slavernij met een moderne slavendrijver in de directiekamer gesteund door het inclusieve linkse Rotterdamse college.

Wat zou Bokito hier allemaal van vinden? Misschien herkent hij zich wel in de directeur, die hoog op zijn apenrots tevreden naar beneden kijkt.