Ein Abend in Wien

5 April 2023, 08:33 uur
Columns
mainImage

Goh, ik schijn nogal wat te hebben losgemaakt bij de commissie Bouwen en Wonen met mijn vorige column. Nu blijken ze zelfs niet eens bij de Huntertwassert te zijn geweest. Tijdens hun nu al legendarische studiereis naar Wenen.

Jammer is een mooi gebouw. 

Iets gemist.

Allemaal mooie verhalen hoe goed Wenen het doet. Zwembad op het dak, groene oases tot aan de dakrand. Zo moeten we het in Rotterdam ook doen.

Jaja. De commissie vergeet alleen dat deze kennis ook al 100 jaar in Rotterdam aanwezig is. Ik heb de voorbeelden genoemd. En ik sta versteld dat deze algemene kennis over Wenen er niet was of is bij de commissie.

Ze hadden gewoon even op internet dit artikeltje kunnen lezen: https://zijdekwartier.nl/de-roots-van-volkshuisvesting-in-wenen/

Of iets van twee jaar geleden: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2401824-een-appartement-een-zwembad-en-een-bioscoop-in-wenen-is-wonen-wel-betaalbaar

Ik breek ook nog maar een lans voor de Stadsvernieuwing. Daar hadden ze al door dat de ‘stichtingskosten’ laag moesten zijn. Dan kan je betaalbaar bouwen. Klinkt het bekend? Commissie? Weens model?

Vlieg dan ook nog wat top architecten in en klaar ben je.

Maar we gaan het meemaken. In Rotterdam wordt nu alles anders. Merwedehaven. Iedereen een zwembad op het dak. Met 500 euro huur. Wat zeg ik? Palmbomen bij het nieuwe FeyenoordCity. In de Club Med binnentuin. Ook voor minder dan 500 eurootjes. Met cocktails. Shaken not stirred.

Gelooft de commissie zichzelf? Ik hoop het echt. En uit de grond van mijn hart: ga ervoor.

Overigens was Ein abend in Wien een festival in Rotterdam. Voordat de commissie horeca ook een studiereis wil doen: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Ein_Abend_In_Wien

Serieus. Ik hoop werkelijk dat de commissie zich hard maakt voor het Weense model. Een model dat al honderd jaar gekoesterd en beschermd is. In Rotterdam is het fout gegaan. En flink ook. Commissie, de realiteit is weerbarstig. We gaan het meemaken. Kan nie (zonder t) wachten. Sterke politieke wil is nodig. En ik zie nu al de scheuren. VVD gaat niet mee en Leefbaar wacht af. Daar sta je dan.

Dus, uit naam van Jan Schaefer. Wie? Staatssecretaris wonen in het legendarische kabinet Den Uyl. Later wethouder in Amsterdam. Hij zei ooit ‘In gelul kan je niet wonen.’

En in Twitter ook niet.