Albrandswaards Dagblad | Dierendag; het is een mooie traditie

Dierendag; het is een mooie traditie

mainImage
Dierendag; het is een mooie traditie

Allereerst wil ik mijn medeleven betuigen met mijn collega-columnist Remco Abel en zijn gezin. Het afbranden van het woonhuis en de zaak zal voor het gezin een enorme traumatische ervaring zijn. Hopelijk kan de zaak weer snel worden opgebouwd en kan er ook een nieuw huis worden betrokken. Veel sterkte allemaal!

Dit keer zal mijn column gewijd zijn aan de dieren. Op 4 oktober vieren we tenslotte in de gehele wereld Dierendag. Het wordt juist op die dag gevierd omdat het de feestdag is van Franciscus van Assisi. Deze monnik leefde van 1181 of 1182 tot 1226 en is de stichter van de kloosterorde van de Franciscaners. Hij zorgde niet alleen voor arme mensen maar vooral ook voor planten en dieren. Hij heeft zelfs een keer voor dieren een preek gehouden! Hij is op 4 oktober 1226 begraven in Assisi en twee jaar later is hij, ook op 4 oktober, heilig verklaard door de paus. Boven zijn graf werd de Franciscusbasiliek gebouwd en ieder jaar wordt er, natuurlijk ook op 4 oktober, een  processie gehouden. Sinds 1929 wordt in de gehele wereld op 4 oktober Dierendag gevierd.

De dieren worden op die dag extra goed verzorgd en krijgen meestal ook iets extra’s te knagen of te eten. Het is een mooie traditie en natuurlijk is ook 'de commercie' van de partij met allerlei speeltjes of traktaties. Over het algemeen zorgen wij in ons land erg goed voor onze gezelschapsdieren. Dat gaat helaas niet in alle gevallen op voor de landbouwhuisdieren. In deze sector wordt alles door 'de prijs' gedreven en het welzijn van de dieren krijgt vaak niet de plaats die het verdient. Gelukkig komt er, ook bij de politiek, steeds meer aandacht voor deze problematiek en als wij met zijn allen bereid zijn iets meer te betalen voor de dierlijke producten, komt dat het welzijn van de dieren enorm ten goede.

Naast mijn werk als dierenarts ben ik ook voorzitter van de NDG (Nederlandse Databank Gezelschapsdieren). In het kader van de Dierendag hebben we een fotowedstrijd georganiseerd. Voor meer informatie zie de Facebookpagina van de NDG.

 

NDG dierendagactie


Vandaag is het weer de speciale dag voor alle huisdieren in Nederland. Ongetwijfeld worden ze aan alle kanten verwend. Wij van de NDG vinden dat de baasjes ook wel eens verwend mogen worden en daarom hebben we een leuke actie verzonnen. Vinden wij zelf.
Stuur ons een gekke, leuke, grappige of schattige foto van jouw dier waarop een nummer van het laatste Speels magazine zichtbaar is. Onze deskundige jury zal de vijf leukste foto’s belonen met een handig gepersonaliseerd Dierenpapieren trommeltje.

De winnaars worden op 10 oktober bekend gemaakt.

Heb je het Speels magazine nog niet? Ga dan naar je dierenarts voor een gratis exemplaar. Of download een 'Speels' via [https://ndg.nl/speels/}.

 


Foto: Digitaal Dagblad