De zomer in de Hollandse bol

11 April 2018, 11:53 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
De zomer in de Hollandse bol

We mogen inmiddels voorzichtig gaan stellen dat het échte voorjaar er weer aan komt! Met de hele aankomende week volgens de voorspellingen temperaturen boven de vijftien graden Celsius lijkt het er inderdaad op. De truien kunnen weer achter in de kast en iedereen kan weer gaan proberen of de T-shirts en korte broeken van vorig jaar nog passen. Eindelijk. We hebben er even op moeten wachten, maar het is nu wel éxtra lekker, toch?

Ik was volgens mij niet de enige met die gedachte, maar volgens mij had ik die gedachte wel in een iets gematigder vorm dan de gemiddelde Hollander zodra het kwik voor het eerst boven de tien graden kwam. Want om de een of andere duistere reden zie je gelijk Jan en alleman naar buiten struinen in korte broek, T-shirt en op teenslippers. Alsof het hoogzomer is! We beginnen pas net, lieve landgenoten. Het was afgelopen weekend inderdaad terrassenweer en met een lekker windjack aan misschien zelfs strandweer. Maar jemig, de straat op in Frans/Italiaans campingtenue? Nee dank u.

Tegelijkertijd vind ik het ook wel weer leuk. Het lijkt een soort traditie geworden te zijn dat heel Nederland de korte broek aan trekt zodra het eigenlijk nog net niet kan. Na de vrij smerige en natte herfst en de grauwe, heel af en toe witte winter, dringen de zonnestralen weer door waardoor iedereen lijkt te ontwaken uit de dik geklede winterslaap en meteen verschijnen ook de eerste melkflessen weer in het straatbeeld.

Misschien past het ook wel in de eeuwige strijd van de Nederlander met de wispelturige vijand die ‘Het Weer’ heet. Want ja, je weet hier echt helemaal nooit hoe lang we van de zonnestralen kunnen genieten. Vaak durft men de was net buiten te hangen en dan begint het weer te druppelen. En in die onwetendheid over hoe lang het duurt, kan ik misschien nog wel begrijpen dat een temperatuur van boven de vijftien graden Celsius gelijk de zomer in de Hollandse bol doet komen.
Geniet ervan, voor zolang het duurt!