De souffleurs van de macht?

7 January 2021, 18:00 uur
Columns
mainImage

Deze moet ik even uitleggen. Wie zie ik als souffleurs van de macht? Dat zijn de ambtenaren, lobbyisten, media, instituties, multinationals, filantropen, enz, enz.

Wij gaan binnenkort weer naar de stembus om op bestuurders te stemmen, maar in werkelijkheid worden deze publieke figuren vaak gekozen door de bovengenoemde machtsfactoren.

De bekendste souffleur is natuurlijk Caroline van Mark Rutte, maar die is wel de minst gevaarlijkste. Weet u het nog? Mark was even zijn tekst kwijt en zonder de autocue is dat lastig voor velen van onze voorleesspecialisten.

Veel politieke partijen adviseren donateurs hoe ze regels rond giften moeten omzeilen. Sommigen doen het ook transparant.

Dus op wie stemt u waarschijnlijk? Dat zijn vaak op de financiers van de kartelpartijen (De Shells, Unilevers, enz, kortom de almachtigen van dit land).

Voorbeelden: De ING kreeg een recordschikking van 775 miljoen euro. Overeengekomen met het Openbaar Ministerie.

Vanwege onvoldoende toezicht op witwassen en fraude, is het OM nu een witwas­onderzoek gestart bij ABN Amro. En vergeet het voorstel van de afschaffing van de dividendbelasting niet!

Het OM doet onderzoek bij Shell naar omkoping bij de exploitatierechten van een olieveld voor de kust van Nigeria, enz. Vaak staan oude politieke kopstukken als lobbyisten op de payrol van deze dubieuze grootmachten.

Maar ook het geloof speelt een grote rol. Verdachte geldstromen gaan via buitenlandse financiers onwenselijke invloed kopen bij politieke, maatschappelijke en religieuze organisaties. Dit kan leiden tot gedrag dat strafbaar kan zijn, soms gaat het ook integratie tegen of zorgt het voor discriminatie. We hebben alleen al in Nederland plus/minus 223.000 stichtingen, 129.000 verenigingen en 1600 kerkgenootschappen.

Tot zover de politieke financieringen.

Feyenoord City

Ook bij Feyenoord City zitten financiers die zich niet bekend willen maken. Die worden dan weer geadviseerd door een oud ambtenaar van de gemeente Rotterdam, de heer Carl Berg, nu financieel directeur van de N.V. Stadion Feyenoord.

Hoewel hij de Arabische financiers buiten de deur wil houden gaat hij niet bekend maken wie dan wel deze dramakar gaan trekken? Met een foute bank heeft hij wat minder moeite.

De gemeente kan zich niet meer veroorloven om samen met dubieuze financiers in een groot project te stappen. Toch zie ik er weinig vragen over.

In het verleden liepen de Endstra’s en de Paalbergjes (consorten en katvangers) als huisgenoten door het hoofdkantoor van het OBR  - wat we nu Stadsontwikkeling noemen – en zaten ze als aandeelhouders in organisaties als de WOM (Wijk Ontwikkel Maatschappij) en konden ze zich als aandeelhouders van deze gemeentelijke initiatieven inkopen in allerlei projecten.

En geloof me, dat waren niet de kleinste. Ik noem de Witte de With-was-straat als voorbeeld. Ik heb hier veel onderzoek naar gedaan en  veel misstanden naar boven gebracht. En er is - moet ik zeggen - ook wel stevig ingegrepen. Maar er lopen er nog steeds een paar rond, dat dicht bij het vuur zit. Mannen, die ondanks alle wetenschappen en gebeurtenissen nog steeds de pareltjes toegespeeld krijgen.

Ik steek zeker geen beschuldigende vinger op naar de financiers van het nieuwe Feyenoord-stadion, maar wij mogen als Rotterdammers toch wel wat meer transparantie vragen van ome Carl als het gaat om zijn partners.